Продажба на лудост...Всички ли сме луди? Антидепресантите!!!Често се случва при мен да дойде клиент и да ме попита какво мисля за медикаментозната терапия. Винаги съм лаконичен в отговорът си. - Не я отричам но и не ми харесва! Но защо не ми харесва? Та нали всички психиатри я препоръчват?

През кабинета ми са минали много хора, които идват с молбата да им помогна да спрат лекарствата. Много са хората страдащи от паник атаки, тревожности, фобии, които от години пият антидепресанти. Понякога идват хора, които пият тези лекарства от 10, дори 15 години без никакъв ефект. И не само без ефект, но с влошено общо състояние. Да, има и хора които се нуждаят от медикаментозна терапия, но те тряба да я комбинират с психотерапия, а и все пак говорим за обикновенни състояния, като паник атаки, фобии тревожности и леки депресии.

 Защо не работят тези лекарства сами по себе си? Ще ви дам 2 примера.

Първия, както показва името им Антидепресанти - тоест премахващи депресията. Противно на всичко което пише и се говори по радио и телевизия, истинската депресия е рядко срещано състояние. Да понякога хората с паник атаки са депресирани, но да сме депресирани и да сме в депресия са две различни неща. И така, как тогава антидепресантите помагаат при положение, че няма на лице депресия? Да, някои ще кажат, ...ама то теорията за химичния дисбаланс... Да, теорията за химичния дисбаланс никога не е доказана. Когато някой страда от диабет приема инсулин и се оправя, но за това има доказателства и изледвания. За химичния дисбаланс има изледвания и нито едно доказателство.

Вторият пример който ще дам. След като за всички тревожни състояния си имат причина и тя най-често се крие във травми от миналото, вътрешни конфликти, конфликти в семейството или на работа, как едно хапче наречено най-общо казано антидепресант, би успяло да промени начина ни на мислене? Не би ли било твърде страшно едно лекарство да ни каже, какво, как и кога да мислим или не мислим? Да, антидепресантите успяват да подтиснат до някъде емоциите, както лошите така и хубавите, превъщайки хората в зеленчуци, най-често тикви. А за страничните ефекти няма да говорим, че да не сънувате кошмари.

Преди известно време моя приятел и колега Георги Балджиев, ми изпрати интересен филм на който има линк по-долу. Филма проследява реалната действителност при продажбата и рекламата на отровите, наречени антидепресанти. Най-обезпокоителното обаче е, че в момента е модерно да се измислят нови и нови болести, за да се продават нови и нови хапове. И така сред редицата нови тревожни и депресивни разстройства ще откриете например, че любовта е тревожно разстройство за което се предписват "магически хапчета". Пред-менструалния синдром вече се нарича пред-менструална депресия и още и още много други . За още факти, може да  изгледайте филма.

"Продажба на лудост: Всички ли сме луди? (2010)
Ако някога сте били изправени пред дилемата дали да започнете предписаният ви антидепресант, задължително отделете 3 часа и изгледайте този филм. Психофармацията е не просто мода, според мен това е зараза. Разпростарянава от лекари при това.
Това е филм за „магическите“ хапчета, които „решават“ всички проблеми, намесвайки се в деликатните мозъчни процеси на милиони хора. Филм за тандема психиатрия – фармацевтична индустрия, за психотропните продукти и техния пазар на стойност милиарди долари или това е една история за съдбата на около 100-те и повече милиона хора по света, които са на такива „лекарства“. Има български субтитри, които трябва да се заредят допълнително. Приятно гледане и … отрезвяване!" 
- Георги Балджиев - Психотерапевт
"Бъди лекарството от което се нуждаеш, не го търси извън себе си"
                                                                                          - Уейн Дайър
За консултация и терапия
Тони Добрев - 0988 71 36 68
Email: dobrevtonicvetanov@gmail.com 
www.tonidobrev.com

Коментари

  1. Филмът само потвърждава това, което преживявам и повтарям от 2 години... И на което лекарите се смееха. Изпитвам на собствен гръб всичко казано в него. Факта, че се оказах правя(гледайки филма) не ми помага особено. Живея в кошмар след тези лекарства.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар