ПОМОЩ, ПАНИК АТАКА!!! - В тази статия ще разгледаме, най-големите митове засягащи едно от най-притеснителните състояния за съвременния човек, а именно паник атаките.

В терапевтичната си практика, често се срещам с хора, които получават или са получавали ПАНИК АТАКИ. Много от тези хора са преглеждали хилядите резултати в Гугъл дълги нощи, с цел да разберат какво не е наред с тях. Защо получават паник атаки, защо изпитват това неприятно сърцебиене, защо изтръпват ръцете им или простичко казано - защо се чувстват зле. П роблемът идва от там, че четейки тези страници и мнения на неизвестни люде, не получават почти никаква информация освен такава, която да ги плаши още и още. Никога сигурно няма да забравя едно момиченце, което дойде при мен и с неспиращ плач ми каза как е прочела, че от нейния проблем се умирало. А имаше само паник атака. Била го прочела в интернет и това разбира се беше лъжа. Л ъжа е също, че от паник атаките се полудява въпреки че, ако вие сте търсили из интернет, може би сте прочели, че на баба ви от селото третата братовчедка на стринкатa на вуйчо и е полудяла от паник атаките.  Слушам подобни истории ден след ден, г

Откровенно за Паник АтакитеСлед първите 2 статии описващи митовете за паник атаките, вече е време да поговорим и малко по-сериозно за тях, тъй като макар и вече често срещани, могат да създадат огромно затруднение в живота ни и социалното функциониране. 
Вече изписах доста по темата така, че няма да описвам отново симптомите на паник атаките. Aко искате да прочетете отново темите може да го направите през следните линкове.И така, в тази статия ще разгледаме какви биха били последиците, ако не вземем навременни мерки за да си помогнем с паник атаките.

Също така ще разгледаме какви мерки трябва да се вземат за да се измъкнем от капана на паническите разстройства. 

И накрая ще обърнем внимание на това, с какво точно помага психологичното консултиране и терапията.  


За никой преживяващ панически пристъпи и получил диагноза паническо разстройство не е изненадващо, че това състояние е много мъчително и пречи на ежедневния живот. 
Много голяма част от хората изпаднали в подобно състояние се опитват да се справят сами и попадат във "въртележката" от безуспешни опити.
В един момент се усещат, че са минали 5-6 или 10 години в опити и то все безрезултатни. 
Тези години биха могли да са пагубни за страдащите, защото заедно с тях страдат и техните половинки, деца или родители.
Хората страдащи от тревожни разстройства, често остават и без работа по причина, че не успяват добре да се фокусират в задълженията си и стават неефективни.

Агорафобията е един от основните инвалидизиащи сиптоми на тревожните състояния. 
Не веднъж  ми се е случвало да пътувам до други градове за да провеждам терапия с човек, който не е излизал с години.

Наред с агорафобията се нарежда и един от основните страхове на човек.  Известен като "страх от страха". Тоест страх да не последва нов пристъп на паника. 
Този страх е доста неприятен, защото докато самия пристъп на паника, може да продължи няколко минути или час, страх от страха остава траен отпечатък върху човешката психика. 
Дори за десетилетия напред. 
Излишно е да казвам, какви последствия нанася той на страдащият човек. 

Трудно е да се будиш всеки ден и да живееш с ужаса на очакване за предстояща паник атака. 
Да се чувстваш на ръба на силите си и да не знаеш дали в следващия момент няма отново да станеш жертва на това състояние.

Хората, които от години се борят с паническите пристъпи доста често страдат и от ниско самочувствие, което никак не помага на цялостната картинка. 
Ниското самочувствие от своя страна би могло да генерира и чувството за вина,  а то не рядко е породено от липсата на работа, невъзможност да се излиза свободно на вън и всъщност кръга се затваря, създавайки усещане за обреченост. 
Създава се и мъчително чувство за вина, което настъпва заради неефективност в семейството и най-вече, неуспеха да се справиш сам със ситуацията, усещаики, че мъчиш близките си.
От своя страна ниското самочувствие и усещането за беизходица пораждат още повече тревожни състояния и депресии. 

Добре, до тук описаното не е много лицеприятно и насажда повече страх, но това е истината за тревожните състояния, а веднъж осъзнали как стоят нещата, вече не е трудно и да поемем отговорност и да изберем да потърсим помощ.Все пак има какво да се направи, нали не мислите че ще ви оставя без адекватко решение?! 

Според мен терапията при добър специалист е най-важната.  Много хора си задават въпроса "не е ли по добре да отида и да се оплача на баба?" – Ами не, не е! 
Първо баба не е терапевт и второ олакването само по себе си, само ще генерира още повече страх. На пръв поглед изглежда успокояващо да споделиш, но всъщност е и доста натоварващо.
Като рана е. колкото повече я чоплиш, толкова по-трудно зараства.
Специалистите знаем от къде най-често идват проблемите при хората и баба със сигурност не може да помогне, защото дори тя може да е част от проблема ви. 
Ние терапевтите по начало не можем да консултираме и собствените си семейства, поради невъзможността да се установи връзка терапевт - клиент, заради личните отношения.

И така, сигурно се чудите какви са основните причини за човешкото страдание. 
Много голяма част от проблемите идват с неуспехът, да се решат травматични случки и спомени в миналото, за които често човек дори си няма на идея, че съществуват. 

Вътрешните конфликти между съзнанието и подсъзнанието, също се подреждат сред първите причини за паничесите разстройства. 

Пост-травматичния стрес, фобиите и ниското самочувствие, играят огромна роля за страданията ви, а  не на последно място и страхът от поемане на отговорност.

Това са едни от основните причини, генериращи всякакъв вид страх, тревожност, депресии и паника, но цялостното състояние не се изчерпва само с тях. 
Разбира се една добра терапия би успяла да ви помогне да се отървете от всички тези проблеми и да изградите живота, който винаги сте искали. Живот без страдание, неразбиране, без фобии и паники, без тъга и депресираност. А сега много ми се иска да опиша на кратко за какво помагат психологичното консултиране и терапия при паническо разстройство и паник атаки. 


На първо място терапията не само ще ви научи да сте по-силни , но и ще премахне ЗАВИНАГИ паник атаките от живота ви.

Терапията помага да осъзнаете и придобиете ясна картина, за това как се чувствате и да разглеждате чувствата, като значима част от самите себе си.

Добрата терапия, ще ви помогне по-лесно да изразявате себе си пред другите и да постигнете нещата към които се стремите.

Също така, ще ви помогне да разглеждате по-спокойно ситуациите, от които се боите и да се справяте с ежедневните трудности, без това да ви създава тревожност.

Терапията ще ви помогне да сте отворени и честни към себе си и към другите.

Терапията ще подобри комуникацията ви, ще ви научи да се уважавате, да уважавате чувствата си и тези на дугите.

Също така ще ви помогне да изградите живота, за който мечтаете и ще премахнете страховете и опасенията си.

Терапията ще ви помогне да започнете да обичате себе си. Да харествате живота си , да изградите връзки.

В една добра терапия, човек се учи как да спре да изпитва неоправдан страх, заради неодобрението на хората, а също така да изгубите страховете си от изоставяне и недооцененост.

Терапията помага също при фобии, безсъние, несигурност, опасения,стерс и дистрес, бърнаут синдром или синдом на хронична умора, хормонален дисбаланс, хранителни разстройства, обсесивно компулсивни разстройства, афективни състояния и много, много други.


"Ако човек не е преминал през това, той няма представа какво е болка."
                                                                                  - Питър Джеймс

За консултация и терапия
Тони Добрев - 0988 71 36 68
Email: dobrevtonicvetanov@gmail.com 
www.tonidobrev.com

Коментари

 1. Г-н Добрев, поздравления за хубавите статии които пишете. Много е хубаво хората които страдат от паник атаки (в това число и аз) да прочетат, че има решение на този проблем, при това сравнително лесно, а не да се въртят в порочния кръг на хапчетата и депресията.
  Искам да се обърна към другите които посещават сайта ви и четат статиите - хора, както виждате реален изход от ситуацията има, просто трябва да направите първата крачка като се обърнете към специалист като г-н Добрев и да вземете отново живота си в ръце, а не да страдате ненужно. Аз го направих и мога да кажа, че самата мисъл, че изхода от този проблем е на една ръка разстояние намали усещането ми за тревожност и притеснение в пъти.
  Още един път адмирации за събраната информация в сайта ви.

  Поздрави,
  HydraShock

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Много благодаря за отзива. Много се радвам , че статиите ви харесват. Целта им е именно да могат да покажат на хората които ги четат, че изхода не е на години разстояние извървени с тонове лекарства и мъки. Ако ставаше с медикаменти , аз самия щях да подтиквам хората към тях. Старая се да пиша от личен опит, защото в интернет има достатъчно "сухи" теории, от които на страдащите едва ли ще им стане по-добре.

   Поздрави
   Т.Добрев

   Изтриване
 2. Здравейте мога ли да ви споделя проблема си

  ОтговорИзтриване
 3. Успокояващо написани статии!!!Благодаря Ви!!!

  ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар