Откровенно за Паник Атаките



След първите 2 статии описващи митовете за паник атаките, вече е време да поговорим и малко по-сериозно за тях, тъй като макар и вече често срещани, могат да създадат огромно затруднение в живота ни и социалното функциониране. 
Вече изписах доста по темата така, че няма да описвам отново симптомите на паник атаките. Aко искате да прочетете отново темите може да го направите през следните линкове.



И така, в тази статия ще разгледаме какви биха били последиците, ако не вземем навременни мерки за да си помогнем с паник атаките.

Също така ще разгледаме какви мерки трябва да се вземат за да се измъкнем от капана на паническите разстройства. 

И накрая ще обърнем внимание на това, с какво точно помага психологичното консултиране и терапията.  


За никой преживяващ панически пристъпи и получил диагноза паническо разстройство не е изненадващо, че това състояние е много мъчително и пречи на ежедневния живот. 
Много голяма част от хората изпаднали в подобно състояние се опитват да се справят сами и попадат във "въртележката" от безуспешни опити.
В един момент се усещат, че са минали 5-6 или 10 години в опити и то все безрезултатни. 
Тези години биха могли да са пагубни за страдащите, защото заедно с тях страдат и техните половинки, деца или родители.
Хората страдащи от тревожни разстройства, често остават и без работа по причина, че не успяват добре да се фокусират в задълженията си и стават неефективни.

Агорафобията е един от основните инвалидизиащи сиптоми на тревожните състояния. 
Не веднъж  ми се е случвало да пътувам до други градове за да провеждам терапия с човек, който не е излизал с години.

Наред с агорафобията се нарежда и един от основните страхове на човек.  Известен като "страх от страха". Тоест страх да не последва нов пристъп на паника. 
Този страх е доста неприятен, защото докато самия пристъп на паника, може да продължи няколко минути или час, страх от страха остава траен отпечатък върху човешката психика. 
Дори за десетилетия напред. 
Излишно е да казвам, какви последствия нанася той на страдащият човек. 

Трудно е да се будиш всеки ден и да живееш с ужаса на очакване за предстояща паник атака. 
Да се чувстваш на ръба на силите си и да не знаеш дали в следващия момент няма отново да станеш жертва на това състояние.

Хората, които от години се борят с паническите пристъпи доста често страдат и от ниско самочувствие, което никак не помага на цялостната картинка. 
Ниското самочувствие от своя страна би могло да генерира и чувството за вина,  а то не рядко е породено от липсата на работа, невъзможност да се излиза свободно на вън и всъщност кръга се затваря, създавайки усещане за обреченост. 
Създава се и мъчително чувство за вина, което настъпва заради неефективност в семейството и най-вече, неуспеха да се справиш сам със ситуацията, усещаики, че мъчиш близките си.
От своя страна ниското самочувствие и усещането за беизходица пораждат още повече тревожни състояния и депресии. 

Добре, до тук описаното не е много лицеприятно и насажда повече страх, но това е истината за тревожните състояния, а веднъж осъзнали как стоят нещата, вече не е трудно и да поемем отговорност и да изберем да потърсим помощ.



Все пак има какво да се направи, нали не мислите че ще ви оставя без адекватко решение?! 

Според мен терапията при добър специалист е най-важната.  Много хора си задават въпроса "не е ли по добре да отида и да се оплача на баба?" – Ами не, не е! 
Първо баба не е терапевт и второ олакването само по себе си, само ще генерира още повече страх. На пръв поглед изглежда успокояващо да споделиш, но всъщност е и доста натоварващо.
Като рана е. колкото повече я чоплиш, толкова по-трудно зараства.
Специалистите знаем от къде най-често идват проблемите при хората и баба със сигурност не може да помогне, защото дори тя може да е част от проблема ви. 
Ние терапевтите по начало не можем да консултираме и собствените си семейства, поради невъзможността да се установи връзка терапевт - клиент, заради личните отношения.

И така, сигурно се чудите какви са основните причини за човешкото страдание. 
Много голяма част от проблемите идват с неуспехът, да се решат травматични случки и спомени в миналото, за които често човек дори си няма на идея, че съществуват. 

Вътрешните конфликти между съзнанието и подсъзнанието, също се подреждат сред първите причини за паничесите разстройства. 

Пост-травматичния стрес, фобиите и ниското самочувствие, играят огромна роля за страданията ви, а  не на последно място и страхът от поемане на отговорност.

Това са едни от основните причини, генериращи всякакъв вид страх, тревожност, депресии и паника, но цялостното състояние не се изчерпва само с тях. 
Разбира се една добра терапия би успяла да ви помогне да се отървете от всички тези проблеми и да изградите живота, който винаги сте искали. Живот без страдание, неразбиране, без фобии и паники, без тъга и депресираност. 



А сега много ми се иска да опиша на кратко за какво помагат психологичното консултиране и терапия при паническо разстройство и паник атаки. 


На първо място терапията не само ще ви научи да сте по-силни , но и ще премахне ЗАВИНАГИ паник атаките от живота ви.

Терапията помага да осъзнаете и придобиете ясна картина, за това как се чувствате и да разглеждате чувствата, като значима част от самите себе си.

Добрата терапия, ще ви помогне по-лесно да изразявате себе си пред другите и да постигнете нещата към които се стремите.

Също така, ще ви помогне да разглеждате по-спокойно ситуациите, от които се боите и да се справяте с ежедневните трудности, без това да ви създава тревожност.

Терапията ще ви помогне да сте отворени и честни към себе си и към другите.

Терапията ще подобри комуникацията ви, ще ви научи да се уважавате, да уважавате чувствата си и тези на дугите.

Също така ще ви помогне да изградите живота, за който мечтаете и ще премахнете страховете и опасенията си.

Терапията ще ви помогне да започнете да обичате себе си. Да харествате живота си , да изградите връзки.

В една добра терапия, човек се учи как да спре да изпитва неоправдан страх, заради неодобрението на хората, а също така да изгубите страховете си от изоставяне и недооцененост.

Терапията помага също при фобии, безсъние, несигурност, опасения,стерс и дистрес, бърнаут синдром или синдом на хронична умора, хормонален дисбаланс, хранителни разстройства, обсесивно компулсивни разстройства, афективни състояния и много, много други.


"Ако човек не е преминал през това, той няма представа какво е болка."
                                                                                  - Питър Джеймс





За консултация и терапия
Тони Добрев - 0988 71 36 68
Email: dobrevtonicvetanov@gmail.com 
www.tonidobrev.com

Коментари

  1. Г-н Добрев, поздравления за хубавите статии които пишете. Много е хубаво хората които страдат от паник атаки (в това число и аз) да прочетат, че има решение на този проблем, при това сравнително лесно, а не да се въртят в порочния кръг на хапчетата и депресията.
    Искам да се обърна към другите които посещават сайта ви и четат статиите - хора, както виждате реален изход от ситуацията има, просто трябва да направите първата крачка като се обърнете към специалист като г-н Добрев и да вземете отново живота си в ръце, а не да страдате ненужно. Аз го направих и мога да кажа, че самата мисъл, че изхода от този проблем е на една ръка разстояние намали усещането ми за тревожност и притеснение в пъти.
    Още един път адмирации за събраната информация в сайта ви.

    Поздрави,
    HydraShock

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря за отзива. Много се радвам , че статиите ви харесват. Целта им е именно да могат да покажат на хората които ги четат, че изхода не е на години разстояние извървени с тонове лекарства и мъки. Ако ставаше с медикаменти , аз самия щях да подтиквам хората към тях. Старая се да пиша от личен опит, защото в интернет има достатъчно "сухи" теории, от които на страдащите едва ли ще им стане по-добре.

      Поздрави
      Т.Добрев

      Изтриване
  2. Здравейте мога ли да ви споделя проблема си

    ОтговорИзтриване
  3. Успокояващо написани статии!!!Благодаря Ви!!!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар