Откровенно за Паник АтакитеСлед първите 2 статии описващи митовете за паник атаките, вече е време да поговорим и малко по-сериозно за тях, тъй като макар и вече често срещани, могат да създадат огромно затруднение в живота ни и социалното ни функциониране. Вече изписах доста по темата така, че няма да описвам отново симпромите на паник атаките. Aко искате да прочетете отново темите, може да го направите през следните линкове.И така, в тази статия ще разгледаме, какви биха били последиците, ако не вземем навременни мерки за да си помогнем с паник атаките.

Също така ще разгледаме, какви мерки трябва да се вземат за да се измъкнем от капана на паническите разстройства. 

И накрая, ще обърнем внимание на това, с какво точно помага психологичното консултиране и терапията.  


За никой преживяващ панически пристъпи и получил диагноза паническо разстройство, не е изненадващо, че това състояние е много мъчително и пречи на ежедневния живот. Мнго голяма част, от хората изпаднали в подобно състояние, се опитват да се справят сами и попадат във "въртележката" от опити.
 В един момент се усещат че са минали 5-6 или 10 години в опити и то все  неуспешни. Тези години биха могли да са пагубни за страдащите, защото заеднио с тях страдат и техните половинки, деца или родители.
Хората страдащи от тревожни разстройства, често остават и без работа по причина, че не успяват добре да се фокусират в задълженията си и стават неефективни.

Агорафобията е един от основните инвалидизиащи сиптоми на тревожните състояня. Не веднъж  ми се е случвало да пътувам до други градове, за да провеждам терапия с човек, който не е излизл с години.

Наред с агорафобията, се нарежда и един от основните страхове на човек.  Известен като "страх от страха", тоест страх да не последва нов пристъп на паника. Този страх е доста неприятен, защото докато самия пристъп на паника, може да продължи няколко минути или час, страх от страха остава траен отпечатък върху човешката психика, дори за десетилетия напред. Излишно е да казвам, какви последствия нанася той на човек. 

Трудно е да се будиш всеки ден, и да живееш с ужаса на очакване за предстояща паник атака, да се чувстваш на ръба на силите си и да не заеш дали в следващия момент няма отново да станеш жертва на това състояние.

Хората, които от години се борят с паническите пристъпи, доста често страдат и от ниско самочувствие, което никак не помага на цялостната картинка. Ниското самочувствие от своя страна,  би могло да се генерира от чувството за вина,  а то е породено от липсата на работа, невъзможността да се излиза свободно на вън. Чувството за вина, което настъпва заради неефективност в семейството и най-вече, неуспеха да се справиш сам със ситуацията.
От своя страна, ниското самочувствие и усещането за беизходица, пораждат още повече тревожни състояния и депресии. 

Добре, до тук описаното не е много лицеприятно и насажда повече страх, но това е истината за тревожните състояния.Все пак има какво да се направи, нали не мислите че ще ви оставя без адекватко решение?! 

Според мен терапията при добър специалист е най-важната.  Много хора си задават въпроса "не е ли по добре да отида и да се оплача на баба?" – Ами не, не е! Първо баба не е терапевт и второ олакването само по себе си, само ще генерира още повече страх. Специалистите знаем от къде най-често идват проблемите при хората и баба със сигурност не може да помогне, защото дори тя може да е част от проблема ви. Дори терапевтите по начало не можем да консултираме и собствените си семейства, поради невъзможността да се установи връзка терапевт - клиент.

 И така, сигурно се чудите какви са основните причини за човешкото страдание. Много голяма част от проблемите идват с неуспехът, да се решат травматични случки и спомени в миналото, за които често човек дори си няма на идея, че съществуват. 

Вътрешните конфликти между съзнанието и подсъзнанието, също се подреждат сред първите причини на паничесите разстройства. 

Посттравматичния стрес, фобиите и ниското самочувствие, играят огромна роля за страданията ви, а  не на последно място и страхът от поемане на отговорност.

Това са основните причини, генериращи всякакъв вид страх, тревожност, депресии и паника. Разбира се една добра терапия, би успяла да ви помогне да се отървете от всички тези проблеми и да изградите живота, който винаги сте искали. Живот без страдание, неразбиране, без фобии и паники, без тъга и депресираност. А сега много ми се иска да опиша на кратко, за какво помагат психологичното консултиране и терапия при паническо разстройство и паник атаки. 


На първо място терапията не само ще ви научи да сте по-силни , но и ще премахне ЗАВИНАГИ паник атаките от живота ви.

Терапията помага да осъзнаете и придобиете ясна картина, за това как се чувствате и да разглеждате чувствата, като значима част от самите себе си.

Добрата терапия, ще ви помогне по-лесно да изразявате себе си пред другите и да постигнете нещата към които се стремите.

Също така, ще ви помогне да разглеждате по-спокойно ситуациите, от които се боите и да се справяте с ежедневните трудности, без това да ви създава тревожност.

Терапията ще ви помогне да сте отворени и честни към себе си и към другите.

Терапията ще подобри комуникацията ви, ще ви научи да се уважавате, да уважавате чувствата си и тези на дугите.

Също така ще ви помогне да изградите живота, за който мечтаете и ще премахнете страховете и опасенията си.

Терапията ще ви помогне да започнете да обичате себе си. Да харествате живота си , да изградите връзки.

В една добра терапия, човек се учи как да спре да изпитва неоправдан страх, заради неодобрението на хората, а също така да изгубите страховете си от изоставяне и недооцененост.

Терапията помага също при фобии, безсъние, несигурност, опасения,стерс и дистрес, бърнаут синдром или синдом на хронична умора, хормонален дисбаланс, хранителни разстройства, обсесивно компулсивни разстройства, афективни състояния и много, много други.


"Ако човек не е преминал през това, той няма представа какво е болка."
                                                                                  - Питър Джеймс


А сега нека поговорим и малко за карантината и онлайн формата на терапия при паник атаката.
С оглед настоящата ситуация много мои клиенти предпочитат дистанцонната работа.
Онлайн терапията винаги е намирала широко приложение особенно при хора, които живеят в други населени места в България или чужбина и да, тя работи достатъчно ефективно за да могат да се решат в кратки срокове проблемите и да се облекчи страданието. За онлайн терапия бихме могли да използваме платформи като Skype, Viber, What`s up или просто с телефонен разговор. Би могла да се провежда с камера или без, с което отпадат ограниченията за прилагане на адекватна помощ в настоящата ситуация. Апелирам всички колеги, които четат тези редове, нека да пренасочат работата си в онлайн форма, докато отпаднат извънредните мерки.

Грижете се един за друг. Грижете се за собственото си физическо  психологическо здраве и най-важното, бъдете здрави!
За консултация и терапия
Тони Добрев - 0988 71 36 68
Email: dobrevtonicvetanov@gmail.com 
www.tonidobrev.com

Коментари

 1. Г-н Добрев, поздравления за хубавите статии които пишете. Много е хубаво хората които страдат от паник атаки (в това число и аз) да прочетат, че има решение на този проблем, при това сравнително лесно, а не да се въртят в порочния кръг на хапчетата и депресията.
  Искам да се обърна към другите които посещават сайта ви и четат статиите - хора, както виждате реален изход от ситуацията има, просто трябва да направите първата крачка като се обърнете към специалист като г-н Добрев и да вземете отново живота си в ръце, а не да страдате ненужно. Аз го направих и мога да кажа, че самата мисъл, че изхода от този проблем е на една ръка разстояние намали усещането ми за тревожност и притеснение в пъти.
  Още един път адмирации за събраната информация в сайта ви.

  Поздрави,
  HydraShock

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Много благодаря за отзива. Много се радвам , че статиите ви харесват. Целта им е именно да могат да покажат на хората които ги четат, че изхода не е на години разстояние извървени с тонове лекарства и мъки. Ако ставаше с медикаменти , аз самия щях да подтиквам хората към тях. Старая се да пиша от личен опит, защото в интернет има достатъчно "сухи" теории, от които на страдащите едва ли ще им стане по-добре.

   Поздрави
   Т.Добрев

   Изтриване
 2. Здравейте мога ли да ви споделя проблема си

  ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар