ПОМОЩ, ПАНИК АТАКА!!! - В тази статия ще разгледаме, най-големите митове засягащи едно от най-притеснителните състояния за съвременния човек, а именно паник атаките.

В терапевтичната си практика, често се срещам с хора, които получават или са получавали ПАНИК АТАКИ. Много от тези хора са преглеждали хилядите резултати в Гугъл дълги нощи, с цел да разберат какво не е наред с тях. Защо получават паник атаки, защо изпитват това неприятно сърцебиене, защо изтръпват ръцете им или простичко казано - защо се чувстват зле. П роблемът идва от там, че четейки тези страници и мнения на неизвестни люде, не получават почти никаква информация освен такава, която да ги плаши още и още. Никога сигурно няма да забравя едно момиченце, което дойде при мен и с неспиращ плач ми каза как е прочела, че от нейния проблем се умирало. А имаше само паник атака. Била го прочела в интернет и това разбира се беше лъжа. Л ъжа е също, че от паник атаките се полудява въпреки че, ако вие сте търсили из интернет, може би сте прочели, че на баба ви от селото третата братовчедка на стринкатa на вуйчо и е полудяла от паник атаките.  Слушам подобни истории ден след ден, г

Лош терапевт...Добър терапевт или как да намерим подходящия
Напоследък много хора ми се оплакват от некоректно отношение към тях от терапевти, психолози или психиатри. 
На моменти се ядосвам изкючително много от непрофесиалноста на мои колеги.
Често хората, които се нуждаят от професионална помощ трудно успяват да се ориентират в морето от информация и да отсеят правилната. 
Знам, че най-вероятно с тази статия ще разбуня духовете на мои колеги, на които няма да им се харесат нещата които пиша. 
Всеки от тях би трябвало да изхожда на първо място от желанието си да помогне на хората.
Така, че нека да започваме.


Ами ако не си паснем...?

В следващите редове ще обсъдим точно това. 
Как да намерим правилния терапевт? 
Когато, вие отидете при добър терапевт той трябва да ви помогне да се чувствате спокойни. 
Все пак повечето клиенти влизат в кабинета на специалиста притеснени, ако и той е притеснен какво правим?
Кой на кого ще помага в случая?
Още при първите една или две сесии, ще разберете дали сте си паснали. 
Ако не сте, ви съветвам да си потърсите друг и не защото този не е добър, а защото комуникацията няма да се получи.
На скоро при мен дойде клиент, който е посещавал мой колега, но не са се получили нещата. Хем знам, че въпросният колега е изключително добър професионалист, хем не се е получило. 
След кратък  разговор разбрах, че клиентът ми е оприличавал колегата на собствения си баща, който всъщност е в основата на всичките му страдания. 
Така че, понякога има случаи в които клиент и терапевт просто не си пасват.

Титулуваните...Практикуваха ли?

На скоро с моя колега и приятел Д-р Тодор Първанов обсъждахме титулуваните терапевти и какъв е проблемът при тях. 
Предлагам ви да се запознаете с откъс от негова статия посветена на това. 

"2. Второто нещо, което е довело момичето до неблагополучие, е неудачен избор на психотерапевт. Клиентката ми е търсила най - доброто в нета, мислейки, че това са титлите, завършените курсове, административните постове. На мен самият ми става много смешно и чудно, гледайки десетките курсове, който са изброени във визитките на някои колеги и се питам: кога от учене им е останало време да работят с реален пациент?" - д-р Тодор Първанов. 

Нека все пак да кажем, че това не важи с еднаква сила за всички титулувани колеги. Има и такива с години и десетилетия практика.


"Пързалят" ме... 

Когато търсите помощ от професионалист се уверете, че действа във ваша полза.
За жалост, както докторите изпозват страхът ви за да ви "пързулнат" по пързалката наречена "клинична пътека", така и някои колеги разчитат на това. 
Те ще ви убедят колко страшна е вашата болест. Как години наред ще се борите, но колкото и години да се борите те ще са до вас.
Защо ли? Защото вие сте техните касички - прасенца!
Няма такова нещо като страшна болест, когато говорим за паникчески атаки, панически разстройства, окр, фобии и други състояния спадащи към групата на тревожните разстройства. 
Тук от значение е единствено вашето желание да се справите.
Промяната не е бавен процес, както смятат всички. Промяната е мигновена.
Решението човек да се промени е дългия процес.
Не позволявайте на терапевт да ви обясниява колко е тежко положението ви. 
Ако го направи, значи не е  добър терапевт.
Та той е човекът, при който сте отишли и трябва да се чувствате добре от това, а не да излезете от кабинета уплашени и отчаяни.

За да обрисувам казаното до тук ще ви разкажа една реална история на моя клиентка, с която работих онлайн.
Момичето беше от един от големите български градове и ми звънна за помощ. 
На кратко и през сълзи ми обясни, че нейната терапевтка и била казала, че тя е много зле и ако не вземат мерки момичето ще умре.
Дори сега пишейки тези думи умът ми все още не проумява. Как можеш да кажеш подобна лъжа на някой и да го гледаш докато се срива емоционално. 
Мерките, които терапевтката е поискала да вземе, били да изпрати момичето при психиатър за изписване на антидепресант. 
Моята клиентка се уплашила и отишла при психиатъра. Платила си прегледа, който не минал през здравна каса и си взела лекарствата.
След време чух още два пъти за същата "специалистка" и от други пострадли. 
Лесно можем да съберем 2 и 2 и да се установим, че това не е нищо повече от една схема.


Терапевт...или амбулантен търговец?

Избягвайте и терапевти, които се опитват да ви продадат още нещо освен терапия. 
Преди много години, когато аз самия съм се нуждаел от помощ попаднах в кабинета на един психиатър - терапевт в София.
Попитах го колко е цената за консултация, а той ми каза 60 лв. (съвсем нормална цена за онова време). За да работи обаче с мен, аз трябваше да си купувам от неговите капки за "паника и ужас", на стойност 50 лв. В допълнение трябваше да посещавам и жена му, която беше иглотерапевт и посещението също струваше 60 лв. Това трябваше да се повтаря всяка седмица, тоест "скромните" 170 лв на седмица и беше ЗАДЪЛЖИТЕЛНО. 


Недооценените...и Преоценените

И така, време е да поговорим колко всъщност струва консултацията при психотерапевт.
Това всеки колега сам си определя.
Съвета, който мога да ви дам е да избягвате крайностите. 
Има колеги, които взимат по 20-30 лв. Възниква въпросът, колко да е добър един терапевт, че да взима тези пари?
Ако един терапевт е добър, никога няма да взима толкова малки такси, най-малкото е, че той щецени труда си, положените усилия и похарчените средства за образование. Ние се раждаме с дар отгоре, а се трудим за да сме все по-добри. 
Другата крайност са психотерапевти, които взимат много пари , за една консултация или тези на които казвам "таксиметрови шофьори".  
Те работят до 40-та минута на една цена, до 60-та на друга цена, а след това си плащате отново.  С тях също внимавайте. Терапията не бива да струва толкова, все пак живеем в България.


Планувам...да ти взема парите!

Друг пример за некоректно отношение са терапевтите, които имат да "изпълняват план". 
Съвсем скоро мой клиент ми сподели за негова приятелка, която вече година и половина ходи на терапия. 
От цяла година се чувства напълно добре и поискала от терапевтката да приключат при, което перапевтката и е казала, че трябват поне още 2 години да се виждат за да си изпълни плана.
Аз лично не разбирам какъв е плана, след като момичето се чувства добре от цяла една година. Според моите виждания и начина по който работя, те би трябвало да са приключили отдавна. Планът всъщност е много прост, да може да и взима пари още 2 години.


Да, да, разбирам те...Няма да направя нищо, но ще съм съчувствен.

Последния модел, за който искам да ви разкажа, е този на прекалено подкрепящите психотерапевти.
Понякога клиенти които са били при други терапевти ми споделят, че не са били доволни от тях. Не защото колегите са се отнасяли зле, а точно обратното. Отнасяли са се прекалено добре. Объркахте ли се? Сега ще ви стане по-ясно! 
Часове наред на консултиране. Клиента се оплаква, а терапевта слуша и го подкрепя. Да признавам звучи добре, но къде се върши работата? 
Както казва Пол Вацлавик "Често пъти проблемът не е нищо друго, освен повтаряща се серия от неуспешни опити да го решим." - Тоест няма как с неспирни оплаквания и състрадателност от страна на психотерапевта да постигнем реален ефект. 
Тук трябват истински действия, а иначе подкрепата си е подкрепа и винаги е нужна, но не е достатъчна сама по себе си.


До тук добре...А кой всъщност?

До тук описах какви терапевти не бива да търсите, но все пак ви е нужен и начин, с който да отсеете професионлиста, който ще ви помогне. 
Нека сега вмъкна и кратко описание на терапевта, който да намерите. 

На първо място, той трябва да ви изслуша и да ви покрепи. Трябва да усетите, че наистина разбира какво ви мъчи.
Да, понякога може и да ви се посмъмри, защото не сте изпълнявали указанията му и ще държи да изпълнявате препоръките и задачите, които ви дава, но все пак го прави, защото ви мисли доброто и наистина иска да се оправите бързо.

Не веднъж ми се е налагало да се смъмря на клиент, който не си е изпълнил домашното. Не ми е никак приятно да го правя, но в такива моменти се сещам за следната максима.
"Ние сме отговорни не само за своите дествия, но и за своите бездействия". 

Когато ходите при терапевта, който сте избрали трябва да усещате, че е загрижен за вас, а не за парите ви. 
Трява да ви обърне подобаващо внимание. Вие сте негов клиент! 
Лични разговори по телефона от негова страна не трябва да има освен, ако жена му или мъжа му не ражда. (Да не дискреминираме третият пол).  Казвам това, защото често чувам и за подобни изцепки, отишъл клиента при терапевт, а той я по телефончето, я по вайбърчето. Това е недопустимо!
И най-важното, когато си тръгвате от срещите трябва да се чувствате по-добре. Макар с мъничко, но по-добре!
За щастие истинските и добри терапевти съществуваме и никак не сме малко. 


"Както е известно, от психологическа гледна точка не можеш да разбереш нещо, което не е преживяно от собствен опит."
                                                                                                                - Карл Густав Юнг

За котакти и записвания
Тони Добрев - 0988 71 36 68
Email: dobrevtonicvetanov@gmail.com 
www.tonidobrev.com

Коментари

 1. Ани Вежалова9 март 2019 г. в 15:41

  Чудесна статия. Много ми се иска да бях намерила статията по-рано. Как бих могла да се свържа с вас ?

  ОтговорИзтриване
 2. Здравейте Ани. Радвам се, че статията ми ви е харесала. Може да се свържете с мен или от кратката форма за връзка от падащото меню, в дясно на сайта или на телефон 0988713668

  Поздрави Т. Добрев!

  ОтговорИзтриване
 3. Много благодаря за статията, беше ми доста от полза.

  ОтговорИзтриване
 4. Поздравления за статията, изключително полезна!!!

  ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар