Корона вирус и ПA и онлайн терпиятаПричинява ли психозата наречена Корона вирус паник атака?

Никога не съм си въобразявал, че ще ми се наложи да напиша подобна статия в блога си, но с оглед на това, че последната седмица това е най-честият въпрос зададен към мен от клиентите ми, ще се наложи да го разисквам.
Няма да обяснявам отново какво е корона вирус, вие сигурно знаете по-добре и от мен. Виждате ли не корона вирусът е опасен, а паниката около него.
Самия стрес е по-опасен. Хората изизат от обичайното си русло и започват да живеят по един нов, много стресиран начин на живот.
Не е тайна в нашите среди, че в един момент психиката се претоварва и е трудно да издържа на заливащата я от всякъде негативна информация.
Какви обаче ще са последиците за психичното здраве, ако хората продължат с този страх? Ами много просто, неовладян стрес = страх = състояние на тревожност, ПА и прочие.
Към момента на написване на този материал в София вече има 2 жертви на корона вирусът. Знаете ли преди малко се прибрах, шофирах през целия град и там наистина има малко коли. Мога да се хвана с вас на бас, че тази вечер ще загинат повече от двама човека в катастрофа в София. Брой равен на хората загинали от корона вирус в последната седмица в същата тази София. Няма да разсъждавм повече над този въпрос вярвам, че разбрахте какво имам в предвид.
Да се върнем сега на темата, може ли корона вирусът да причини паник атака? Пряко не може разбира се, но косвено...Определено, или поне от страха, който създава. Обичайното поведение на хората, не е да се страхуват и да се крят по домовете си. Обичайното поведение на хората не е да изпадат в паника и да се презапасяват с храна. Обичайното поведение на хората не е да чакат с разтуптяно сърце следващата извънредна емисия новини, за да се донаплашат от обявяването на още няколко заразени с корона вирус.
Страхът е нормална емоционална реакция и сигнализира за опасност най-вече чрез добре познатите ни механизми за бягство или борба. Проблемът е такъв, че хаоса породен в състояния на подобна мащабна криза изклюително лесно преминава в паника, а тя на свой ред придобива детруктивност в поведението.
Нека всеки, който чете тези редове да се замисли до какво води целия този стрес, в който се намира. Какво може да направим по въпрса ще попитате. Ами нека вкараме малко критично мислене и някак да се опитаме да не вярваме на всичко което чуем.Не казвам да не сме внимателни и да не се пазим, но трябва да помислим и за самите себе си и да се съхраним. Истината е, че в състояния на пандемични, финансови или други кризи пика на паник атаките скача неимоверно и не защото хората ги прихващат от въздуха, а защото предпочитат да се наплашат, вместо да са спокойни. Интересно е как някак си обичаме да се плашим и ако имаме избор винаги го правим. Странно ли ви звучи? На мен не! Не излизаме по улиците заради 2 смъртни случая от корона вирус и някак си запушваме учите си за всички заразенни, които всъчност са в добро състояние, без особени усложнения. Ние обаче все пак искаме да се наплашим, а после някой ни е виновен за ръста на паник атаките.
 Новинарските емисии от години ни заливат с негативни новини, а ние ги гледаме и като че ни харесва да се плашим. Ами защо не вкараме именно малко критичност? Колко са жертвите на корона вирус в света ? Към този момент са 162 хил, починалите са 6 хил. , а оздравелите са 75 хил. Ние обаче, като че виждаме само черната статистика, без да се замислим, че всъщност огромната част от хората ще оздравеят. Вкарайте малко критичност погледнете цифрите. В световен мащаб от корона вирусът са заразени общо хора, колкото в един среден по голрмина град, в малката ни България. Изключително недоволен съм от факта, че трябва да пиша тези редове, но ако те успеят да помогнат поне на един човек да се осъзнае и да не се стресира допълнително, да не си докарва черни апокалиптични мисли, да не създава паник атаки и тревожности, значи съм успял.

А сега нека поговорим и малко за карантината и онлайн формата на терапия при паник атаката.
С оглед настоящата ситуация много мои клиенти предпочитат дистанцонната работа.
Онлайн терапията винаги е намирала широко приложение особенно при хора, които живеят в други населени места в България или чужбина и да, тя работи достатъчно ефективно за да могат да се решат в кратки срокове проблемите и да се облекчи страданието. За онлайн терапия бихме могли да използваме платформи като Skype, Viber, What`s up или просто с телефонен разговор. Би могла да се провежда с камера или без, с което отпадат ограниченията за прилагане на адекватна помощ в настоящата ситуация. Апелирам всички колеги, които четат тези редове, нека да пренасочат работата си в онлайн форма, докато отпаднат извънредните мерки.

Грижете се един за друг. Грижете се за собственото си физическо  психологическо здраве и най-важното, бъдете здрави!

И все пак няколко хубави думи.
Вижте, страхът е тук, както и паниката. Тук са и истерията и тревожността, но знаете ли, тук са и любовта, грижата, вярата, Обичта  и надеждата. Просто въпрос на гледна точка. Нищо от хубавото няма да изчезне. То е тук за вас. То е тук за нас.
За консултация и терапия
Тони Добрев - 0988 71 36 68
Email: dobrevtonicvetanov@gmail.com 
www.tonidobrev.comКоментари

 1. Тони, благодаря ти, че те има! Спаси ме от безсъние тази нощ, като прочетох статията ти!

  ОтговорИзтриване
 2. Много благодаря за тази статия, защото я прочетох точно в момент, в който ме е обхванал някакъв страх, заради събитията. Наистина самият стрес е по-опасен, вече го усетих. Прочетох и останалите ваши статии, много точни и полезни. Благодаря Ви. Бих искала да проведа консултации с Вас, но живея извън София. Как стават он лайн консултациите? Ще се радвам, ако ми отговорите. Благодаря Ви!

  ОтговорИзтриване
 3. Здравейте, можем да организираме онлайн консултация. Ако желаете може да ми звъннете утре и заедно ще изберем най-удобния за вас начин. :) 0988713668

  Поздрави
  Т.Добрев

  ОтговорИзтриване
 4. Здравейте! Опитах се да се свържа с вас на посочения номер, но ми отговориха че е грешен. Как мога да се свържа с вас?

  ОтговорИзтриване
 5. Може да сте объркали цифра . Това е номерът ми

  ОтговорИзтриване
 6. Отворих сайта за да прочета нещо логично и разумно и го намерих. Благодарим Тони както винаги умен и разумен. Паниката е голяма никой не мисли логично когато я има. Много ти е хубав примера с катастрофите. Да дадем друг на круизния кораб заразените бяха около 700 и починалите 7 към 10 март за около 2 месеца от около 3700 пасажери, като се има предвид, че те всички са били контактни. Друг пример е че в Италия средната възраст на жертвите е 78г. ( Статистика показва че средната възраст за мъжете там е 75 за жени над 80). Всички се страхуваме, нека бъдем предпазливи, но и КРИТИЧНИ както казва автора на статията. Благодаря! Darin

  ОтговорИзтриване
 7. Отворих сайта за да прочета нещо логично и разумно и го намерих. Благодарим Тони както винаги умен и разумен. Паниката е голяма никой не мисли логично когато я има. Много ти е хубав примера с катастрофите. Да дадем друг на круизния кораб заразените бяха около 700 и починалите 7 към 10 март за около 2 месеца от около 3700 пасажери, като се има предвид, че те всички са контакти. Друг пример е че в Италия средната възраст на жертвите е 78г. ( Статистика показва че средната възраст за мъжете там е 75 за жени над 80). Всички се страхуваме, нека бъдем предпазливи, но и КРИТИЧНИ както казва автора на статията.

  ОтговорИзтриване
 8. Много ти благодаря Дарине! Не съм се съмнявал в това, че ще запазиш присъствие на духа, както винаги.

  Поздрави!

  ОтговорИзтриване
 9. Благодаря Ви докторе, статиите които пишете са страхотни. Бихте ли ме взели, аз подобно на доста хора съм се ошашкал поповод на вируса и паник атаките ми се върнаха. Кирил

  ОтговорИзтриване
 10. Здравейте Кирил! Ще ви взема. За целта звъннете ми на 0988713668 за да запазим час.
  Поздрави
  Т. Добрев

  ОтговорИзтриване
 11. Много благодаря за бързия отговор, още утре ще ви звънна.

  ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар