Психиатър, психолог, терапевт или психоаналитик - и кое да избрете?!



Много често хората бъркат психиатъра, терапевта и психолога.

Все пак е нужно да се направи разликата, за да знаете при какъв специалист попадате и какво може да очаквате.

Психиатъра е лекар по образование. Озовавайки се в кабинета му вие ще бъдете разпитани за това, което ви мъчи и ще излезете с рецепта за лекарства.

В днешните времена все по-малко хора имат желаниие да пият тези лекарства, но в объркването и страданието си попадат в кабинета на психиатъра.

Друга причина поради, която попадат там е и съвет от общопрактикуващия си лекар.

За жалост не само в България, а и в света като цяло холистичната медицина почти няма.

Лекарите разглеждат човека като тяло съставено от кожа, сухожилия, кости, коса и пр.

А къде са душата? Къде е духът?

Ние не сме ходещи мръвки и нашия мозък не е кремообразна пихтия в която протичат електрически импулси.

Ние сме хора, а щом сме хора имаме съзнание, душа и тяло.

За жалост медицината някак остава сляпа за това.

Та когато отидем в кабинета на психиатъра получаваме единсвено рецепра за лекарство, от което често нямаме и нужда някак неглижирайки факта, че не сме само пържоли.

Вижте много е просто. Не чувствата създават мислите, а мислите създават чувствата. Така е и така ще бъде. 

Колко пъти ви се е случвало да сте радостни? А какво се сучва когато сте радостни? Случтва се това, че тялото ви кипи от енергия и съответно обратното. Когато сте нещастни раменете ви провисват, брадичката оклюмва. Става ви по-тежко на душата.

А какво всъщност ни кара да се натъжим или пък да се развеселим? Мислите? Разбира се че са те!

В българския език има много верни поговорки и една от тях гласи. "Здрав дух в здраво тяло". Ето това е чудесен пример за холистична медицина.

За щастие все повече психиатри осъзнават това и се опитват да подтикнат пациентите си към това да потърсят психотерапия.


Нека погледнем по от близо психолога. Той за разлика от психиатъра няма медицинско образование.

Психологията се изучава в университет и нейната цел е да разбере по-добре поведението на хората.

Психологията е наука, изучаваща умствените процеси и също така поведението на хора или животни, като често прилага научния метод при лабораторни изследвания. Психологията обхваща също прилагането на това знание в различни сфери, включително проблеми от ежедневния живот и лечение на психически заболявания.

Има много различни видове психология: Училищна психология, Клинична психология, Психология на личността, Зоопсихология, Военна психология, Медицинска психология, Юридическа психология и много, много други. 

Психолозите се осланят на различни тестове и психологично консултиране Също така те могат да направят оценка и да изготвят хипотези за различни поведенчески характеристики. 


Психотерапевтите за разлика от психиатрите и психолозите са положили допълнителни образователни курсове и са специализирали в определена психотерапевтична школа.

Важно е да знаете, че не всички психолози и психиатри са психотерапевти. Психотерапевтичните обучения понякога продължават години за да подготвят добрия психотерапевт, който да отговаря на множество международни стандартизации и изисквания.

Има различки психотерапевтични школи. Някои от тях са: Психоанализа, Гещалт психология, Бихейвиоризъм, Когнитивизъм, Функционализъм и много други.

Психоаналитика от своя страна е психотерапевт практикуващ в психоаналитичната школа. 

Работата на психотерапевта е да открие проблемите, които ви терзаят и с правилните умения и методи на работа, които в различните школи съответно се различават да ви помогне да заживеете отново свободни.

Важно е да се отбележи, че психотерапията не е магическа пръчка и няма как да очаквате да сте страдали години и с щракане с пръсти да се отървете от болката си на мига.

Има различни школи и различни периоди за възтановяване. От няколко месеца до няколко години.

Както може би сте чели в други мои статии, аз не съм фен на дългосрочните терапии и смятам, че проблемите могат да се решат в кратки срокове.

След като хвърлихме малко повече светлина по въпроса кой-кой е, вече сами може да прецените към какъв специалист да се обърнете.

                                                 

 "Болният търси не красноречив лекар, а способен да го излекува". 

                                                      

За консултация и терапия

Тони Добрев - 0988 71 36 68
Email: dobrevtonicvetanov@gmail.com 
www.tonidobrev.com




Коментари