Завръщаща се паник атака и какво всъщнност са светлите и тъмните периоди.




Защо паник атаката се завръща? 

Този въпрос е доста често задаван и днес ще разгледаме защо имаме усещане, че Паник Атаката се завръща отново ненадейно, след като години наред я е нямало. 

Много хора се оплакват, че паниките им циклично се завръщат след малки или пък големи периоди от време и едва когато станат непоносими започват да търсят помощ. Те споделят, че година, две или повече са нямали паник атаки и хоп след това отново ги получават.

Отговорът е прост. 

Всъщност те никога не са се справяли с паник атаките си веднъж и завинаги.

Нека кръстим периодите с паник атаки - тъмни периоди, а тези с липсата на панически пристъпи - светли периоди.

Паниката обикновенно се отключва по време на стресов момент в животана човек или веднага след това. 

Обикновенно при първия тъмен момент човек може да поличи няколко паник атаки, а след това те да отшумят за месеци или дори години. Тогава човек си мисли, че се е справил с тях и в този момент те ненадейно идват отново от нищото с по-голяма сила.

Тогава отново човек попада в тъмния си период и паниките отново са на лице.

След това биха могли да изчезнат пак за определен период и при следващия силен стрес да се появят отново. И така в една неспирна въртележка.

Проблемът е, че колкото повече време минава и колкото повече стрес се натрупва, а човек не търси помощ тъмните периоди зачестяват, а светилте намаляват. 

Все пак като живи и дишащи хора се очаква, че ще имаме стресови моменти в живота си, но това изобщо не би трябвало да означава, че трябва да получаваме и пани атаки.

Защо идват тъмните периоди? Това се случва по няколко причини.

Първата от тях е, че мозъкът се заучава да реагира на стреса като създава предпоставка за паник атака и свиква с това, че когато човек е стесиран ще получи паник атака.

Някои хора се заучават да плачат когато са стресирани, други се затварят в себе си, трети реагират на стреса с депресия, а четвърти получават паник атака.

Друга причина поради която хората получават паник атака е тази, че те се объркват в това което чувстват.

Доста често хората се объркват в чувствата си и усещанията си, а състоянията на стрес започват да ги плашат. Сами по себе си предизвикват появата на панически пристъп и то не защото трябва да има паника, а защото човека който я получава вече си я и очаква. Ние храним паниката със страха си към нея.

Нека да дадем пример. 

При падането на кръвна захар човек започва да изпитва слабост, разтреперване, прималяване. Избива го и студена пот. 

Падането на кръвната захар в никакъв случай не е паник атака, но при паник атаката човек изпитва подобни усещания.

В този момент човек, който е имал паник атаки в миналото е способен да се стресне и да си помисли че прави панически пристъп, защото е свихнал да свръхнаблюдава тялото си. 

След което би могъл да получи наистина панически пристъп заради самия си страх, докато всъщност той е имал само падане на кръвна захар.

Друга причина за завръщането на паник атаката е тази, че след всеки тъмен период човек се заучава на нови ограничения, които си налага заради паниката. 

Ако в началото например не е могъл да се качи в автобуса при много хора, то с всеки следващ епизод той ограничава всякакви социални дейности. 

Посещаване на магазини, театри, невъзможност да бъде между хора и т.н. и след всеки нов епизод тези ограничения нарастват.

Стига се до там, че тъмния период става все по-голям и по-голям, а светлия на свой ред намалява и накрая имаме на лице една неспирна криза.

Цялото това състояние е доста тежко, но пък има и решение и ако вие сте в тъмен период не бива да се отчайвате.

Да, тази статия е написана малко по-негативно от обичайните ми материали, но напоследък при мен идват хора, които години наред са минаваи от тъмни в светли периоди и обратното докато са влошили до такава степен състоянието си, че им е трудно да функционират нормално.

Апелът ми е да не оставяте тъмните периоди да ви превземат и да разбият живота, работата и семейството ви при положение, че изхода е съвсем реален и то в кратки срокове.


"Най-тъмно е преди изгрева"


                                                      

За консултация и терапия

Тони Добрев - 0988 71 36 68
Email: dobrevtonicvetanov@gmail.com 
www.tonidobrev.com



Коментари