Паническо разстройство...симптоми в детайли



Време е да разгледаме някои от най-честите симптоми на паническо разстройство. Следващите редове не са за самодиагностика и наличието на повече от един или няколко, не значи че вие имате паническо разстройство. Моля не ги приемайте за диагноза, Тя може да бъде поставена само от специалист. Вземете в предвид че тук са описани само част от всички симптоми.

Стегнатост в мускулите
Чувството, че мускулите винаги са стегнати или  под напрежение, може да  изпитате болка. Болката понякога е силна, и може да ограничава движенията, както и да отслабва физическата ви активност. Възможни са и схващания по цялото тяло. Този симптом съпътства често страдащите от прекомерна тревожност и стрес. На практика не е опасен но е неприятен. Крампите се получават в следствие на прекалената мускулна напрегнатост.

Треперене и люлеене
Хората страдащи от панически пристъпи често се оплакват от тремори.Ръцете, краката  и дори цялото ви тяло, може да ви се сторят сякаш треперят. Най-неприятното е, че вие не може да спрете  този дискомфорт.

Неустойчиви или гумени крака
Краката ви изглеждат толкова неустойчиви, често се съмнявате, че те могат да ви издържат. Понякога дори ви се струва,че няма да можете да направите и крачка напред.
 Краката ви са сякаш от гума и вие трябва да полагате усилия, за да вървите. Понякога коленете и краката ви стават сковани.

Задавяне
Мислите си, че някакво парче или бучка е заседнало в гърлото ви и ви пречи да преглъщате. Друг път когато преглъщате усещате стегнатост. Необходимо е усилие, за да преглътнете.Често това чувство може да ви накара да мислите, че се задушавате. Разбира се това не е така, но усещанията биха били доста интензивни.

Повдигане или стомашен дискомфорт
Може да чувствате подутост или като, че стомахът ви е пълен с газове или пък, че имате бучка в стомаха си. Някои страдащи отбелязват, че усещат стомаха си като тежък или стегнат. Други пък споделят  за прекалена киселинност или постоянно повдигане.

Изпотяване
Без видима причина ви избива топла или студена пот. Може и да изпитате топли вълни или прекомерно изпотяване.

Липса на апетит или вкус
Понякога дори мисълта за ядене ви е неприятна и ако хапнете нещо, то то ви се струва безвкусно.

Метален вкус   или мирис на амоняк
понякога може да имате усещане за мирис или вкус на метал или амоняк, като той не идва от храната или пък от околната среда.

Вкочанясване или пък изтръпване в ръцете и краката
Чувствате иглички или боцкане в ръцете и ходилата си или някои други части на тялото. Друг път, част от тялото ви се чувства като вкочанена или замръзнала. Може да изпитате и изгарящи  усещания в раменете си,  краката или пък лицето.

Усещане за нереалност, откъснатост от околния свят, неяснота
За много хора усещането на нереалност е най-плашещо, то както и останалите сиптоми на паническо разстройство е напълно безобидно, а колкото и невероятно да ви се струва някой го определят като приятно. Част от усещанията е, че се възприемате се, като че ли не сте част от околния свят, и всичко ви е така неясно. Също така може да възприемате някои от обектите наоколо като трептящи, мъгливи, неясни или пък много блестящи усещането за обем също е нарушено.

Страх от загуба на контрол
Това е един от най-често срещаните страхове при хора които страдат от тревожно състояния.
На опашки или когато са в тълпа с доста хора, изпитват натраплива мисъл, че тук може да им се случи нещо. Тревожите се, че всеки миг ще залитнете или ще паднете или пък ще припаднете и ще направите неща, които да ви изложат пред другите.Страхувате се, че няма да можете да контролирате себе си. Когато сте сред хора, непрекъснато се опитвате да се  контролирате, за да не допуснете да се изложите.

Болка или дискомфорт в гърдите
Може да изпитате стягане или натиск в гърдите си. Дори болка, която сякаш ви удря. Мускулните болки в тази област могат да предизвикат безпокойство и страх. Често хората симислят, че получават  сърдечен удар.

Страх от полудяване
Внезапно изпитвате страх от загуба на ума си, или пък от факта, че изобщо не сте в състояние да мислите. Също така може да изпитате страх, че не си спомняте нещата както преди. Може да имате и периоди на натрапливи мисли, които да ви ужасят.

Прекомерна нужда за уриниране
Друг чест симпром на прекомерната тревожност е нуждата да притичате до тоалетната. Често изпитвате потребност да отивате до тоалетната, въпреки че току-що сте се върнали оттам.

Постоянна умора

На предела на силите сте, изпитвате липса на каквато и да е енергия. Може да се чувствате уморен до такава степен, че и най-малката задачка да ви довършва. Мислите си, че можете да спите по цял ден, но когато се събудите отново се чувствате уморен.

Усещане за предстояща гибел
Често изпитвате ужас от това, че предстои нещо лошо без да знаете точно какво. Сякаш настъпва края на вашия свят и нищо и никой не може да ви спаси. Мисълта е толкова силна, че ви парализира.

Страх от смъртта

Страхувате се, че това, което ви се случва е краят и няма кой да ви помогне. Също така може да изпитвате страх, че болката в гърдите е сърдечна криза или стяганията в главата ви са резултат от тумор. Чувствате, че всеки от симптомите, които изпитвате са животозастрашаващи и това ви ужасява.

Излишък от енергия
Наравно с липсата на енергия, някои от хората се оплакват и от прекомерно много енергия.
Чуствате, че може да направите толкова много неща бързо, че се оглеждате за още. Също така може да имате чувство, че трябва да бягате или да свършите нещо, каквото и да е, за да изгорите огромната  енергия, която се е насъбрала във вас. Понякога  не може да заспите, защото вашето тялото иска да скача или да бяга.

Често се възприемате като човек, който поема твърде много товар 
Възприемате себе си, като отговорен за твърде много неща.Мислите че вие и само вие трябва да се справите с всичко. Това генерира само по себе си много стрес.

Чувствате, че не може да релаксирате

Имате толкова много да вършите, и не можете да се отпуснете. Дори едно поемане на дъх не си позволявате. Когато  пожелаете да си починете, хиляди мисли се изсипват в главата ви.

Сухота в  устата
Усещате устата си като много суха, трудно ви е да преглъщате, защото  нямате слюнка.

Проблеми с очите
Може да виждате звездички. Може зрителното ви поле да представлява един калейдоскоп. Понякога може да ви се струва, че  виждате тъмен обект. Някои страдащи имат тунелно виждене. Понякога ви е трудно да се фокусирате.

Скованост в ставите
Някои част от тялото ви се чувстват като сковани и толкова  тежки, че е трудно да се движат.

Чувствате се депресирани    
Усещането за тъга често съпътства хората, които страдат от Паник атаки. 
Чувствате се подтиснати или тъжни. Непрекъснато ви се плаче и не може точно да назовете причината затова. Също така бихте могли да  изпитвате чувство, че не обичате някого повече без видима причина. Струва ви се, че нищо не става, така както ви се иска, освен  това удоволствието сякаш ви е е напуснало  и животът е загубил своя смисъл.

Смяна на  настроението
Един ден сте щастлив, без видима причина, следващият ставате тъжен. Една минута сте опимтимистично настроени, а следващата - депресиран.

Прекомерен страх.
Може да се страхувате от нещо, което в действителност да не предизвиква никакъв страх.
Това може да е внезапен страх от това да бъдете сам. Страх от говорене с непознати или необоснован страх за вашата безопасност. Притеснявате се, че можете да нараните някой друг или самите себе си.

Мускулни тремори
Без причина, определени мускули може да потрепват. Тези потрепвания може да продължат даден период и да спрат от само себе си.

Безсъние или събуждане посред нощ
Клиентите ми често се оплакват от проблеми със съня.
Лягате и заспивате, но за кратко след като сте си легнали се събуждате. Веднъж събудили се, много трудно заспивате отново, защото мислите във вашия ум се надбягват или пък се чувствате напрегнати. Понякога бихте могли да се събудите от така наречената нощна паническа атака.

Халюцинации в полусън
Изпаднали на границата на съня и будността или така наречения полусън, на вас ви се струва,че започвате да чувате камбанени удари, бръмчене, изстрели и те ви събуждат отново.
Тези слухови халюцинации са напълно безвредни.

Омраза
Поради някаква причина, вие започвате да изпитвате неприязън към някой, към когото сте изпитвали топли чувства. Освен това, може да правите нещо с голям ентусиазъм и изведнъж да прецените, че няма смисъл да продължите да се занимавате с него.

Очите ви са прекалено чувствителни към светлина
Понякога очите ви са по-чувствителни към светлина, отколкото през останалото време, дори и при не много силна светлина.

Замъглено виждане
Струва ви се, че вашето зрение е замъглено или не на фокус.

Лесно се сепвате
Чувствате, че се стряскате много по-лесно, отколкото преди. Дори и най-лекото почукване може да ви докара до точка на кипене. Обикновенно събитие може да ви стресне до такава степен, която да не отговаря на реалното му въздействие.

Лошо настроение 
Често ставате намусени, най-малкото несъгласие може да ви докара до спор с околните. Нямате търпение за нищо. Искате всичко сега и на момента.

Трудности при концентрацията
Трудно ви е и не можете да се концентрирате. В мозъка ви има "бели петна". Не си спомняте, къде сте поставили различни вещи. Друг път, като че ли "забивате" и се усещате, все едно не може да мислите.

Натрапливи мисли

Вашият ум непрекъснато мисли. Дори и когато се опитвате да почивате, той "дърдори". Без прекъсване анализира, разговаря и предвижда. Това ви кара да не можете да се отпуснете дори за миг.

Чувствате напрежение през цялото време
Напрягате се постоянно  и  не намирате начин, как да се справите с тревожността. Не може да спрете да се безпокоите за всичко.

Плашещи мисли 
Плашите се от всичко, както и от неприятни изживявания. Дори и малки дразнители могат да предизвикат пристъпи на паника.

Самоанализиране
Самонаблюдението става ваш основен спътник. Следите постоянно тялото си за остри болки  и странни усещания.

Стегнатост и болки в тила
Може да чувствате напрежение в скалпа или пък постоянно стягане и болки във врата или на други места по тялото.


Ако все още не сте прочели темите посветени на паник атаките може да го направите от тук.

ПОМОЩ, ПАНИК АТАКА...Част 1
Митове за Паник Атаките...Част 2

"Мнозина от така наречените психични и нервни заболявания всъщност се явяват симптоми на подсъзнателно усещане за безсмисленост и празното на съществуването."
                                                                                                            - Стивън Кови





За консултация и терапия
Тони Добрев - 0988 71 36 68
Email: dobrevtonicvetanov@gmail.com 
www.tonidobrev.com

Коментари

  1. Здравейте бих искала да поискам помощ от Вас

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте!
    Бихте могли да се свържете с мен по телефона.
    0988713668
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар