ПОМОЩ, ПАНИК АТАКА!!! - В тази статия ще разгледаме, най-големите митове засягащи едно от най-притеснителните състояния за съвременния човек, а именно паник атаките.




В терапевтичната си практика, често се срещам с хора, които получават или са получавали ПАНИК АТАКИ. Много от тези хора са преглеждали хилядите резултати в Гугъл дълги нощи, с цел да разберат какво не е наред с тях. Защо получават паник атаки, защо изпитват това неприятно сърцебиене, защо изтръпват ръцете им или простичко казано - защо се чувстват зле.

Проблемът идва от там, че четейки тези страници и мнения на неизвестни люде, не получават почти никаква информация освен такава, която да ги плаши още и още. Никога сигурно няма да забравя едно момиченце, което дойде при мен и с неспиращ плач ми каза как е прочела, че от нейния проблем се умирало. А имаше само паник атака. Била го прочела в интернет и това разбира се беше лъжа.

Лъжа е също, че от паник атаките се полудява въпреки че, ако вие сте търсили из интернет, може би сте прочели, че на баба ви от селото третата братовчедка на стринкатa на вуйчо и е полудяла от паник атаките.  Слушам подобни истории ден след ден, година след година и са ми все толкова смешни. Може би някой ден бих издал и книга с клиентски бисери, но днес пиша това със съвсем различна цел.

Искам да ви разкажа какво са паник атаките всъщност. Да прочетете това от мен, който също като вас съм се борил, минал и преминал през това, а след това съдбата ми е отредила и да ви помагам. И спокойно мили хора тук няма хапчета, ние НЕ ги обичаме.

Какво всъщност са паник атаките?!

Паник атаките са моменти на силен ирационален страх и тревожност. Паническите атаки имат внезапно начало. Oбикновено достигат пик към 10-та минута и приключват за около 30 мин, но могат да бъдат и по-кратки или понякога продължаващи с часове. 
Те създават силно чиувсто на тревожност и именно то ви кара да мислите, че кризите не спират по цял ден.
Тревожността много често започва още с отварянето на очите, продължава през целия ден и едва привечер започва да намалява въпреки, че има хора при, които тя продължава и през цялата нощ. 
Често създават трудности при заспиването или пък нощни кошмари и пробуждания. Паническите пристъпи винаги са съпроводени с редица симптоми  някои от които са:

-Тревожност за нещо неопределено или тъй наречената генерализирана тревожност:
-Чувство, че нещо лошо има да се случи:
-Желание за бягство:
-Чувство че губиш контрол, полудяваш, губиш разсъдъка си - един от най-честите страхове:
-Чувство че умираш или получаваш инфаркт - в следствие на ускорения пулс, пораждащ се от ескалиращия стрес:
-Чувство за нереалност (деперсонализация):
-Промени в сърдечната дейност или пулса - ускорен сърдечен ритъм, палпитации, екстрасистули и др.:
-Промени в дишането - недостиг на въздух, задух, ускорено дишане, хипервентилация:
-Гръдна болка, дискомфорт, чувство на тежест в гърдите:
-Замаяност, чувство за припадане:
-Гадене/стомашни проблеми, Изтръпване/втрисане/потене:
-Изтръпване (Вкочаняване) на крайниците, корема, врата и челюстта:
-Студени крайници, рязко изтръпване, треперене на краката:
-Болки при местата, които са вкочанени:
-Липса на апетит:
-Слабост в краката:
-Топли вълни:
-Мускулни крампи:
-Киселини и повдигане:
-"Буца" в гърлото:
-Странен вкус и мирис в устата:

Това са част от симптомите на паническата атака. Разбира се те са напълно безопасни, но и много мъчителни .

Парадоксално в случая е, че колкото и болезнена да е паник атаката всъщност е полезна за нас. Не казвам, че е приятна. О, изобщо не го твърдя! Ужасна е, но колкото е ужасна, толкова е и полезна. Объркахте ли се?!

Истината е, че тя ни помага да се устремим към по-добро. Да спрем да живеем живота си в страдание. Както обичам да повтарям на клиентите си, паник атаката е като трън отзад и този трън трябва да бъде изваден сега, а не да боде цял живот.

Често чувам от тях, "Искам да съм като преди!". Не, те никога няма да са както преди. Те ще са по-добри! Много по-добри! След като ви отървем от Паник атаките вие ще сте по-добри. Много по-добри! 
Както казва Айнщаин "Нито един проблем не може да бъде решен със същото ниво на съзнание, с което е бил създаден.". 
Паник атаката е просто симптом. Малко гласче, което ни казва, че е време за промяна. И тук под промяна имаме в предвид една хубава промяна. Един хубав живот. Живот изпълнен с радост, щастие, изпълнени мечти и огромно спокойствие.

Хората, които живеят с паник атаките си, смятат другите за щастливци. 
Света е пълен с хора, които не получават паник атаки, но не са и щастливи. Работят същата гадна работа години наред. Прибират се в същото гадно жилище вечер. Не пътуват защото парите не им стигат. Вечно са недоволни и за всичко са недоволни. И днес са недоволни, а утре ще са още по-недоволни. И да те не  получават паник атака, но и не правят нищо за да са щастливи.
Иатината, е че паник атаката и тревожноста като цяло ни отнемат живота и не ни позволяват да се развиваме. Но да, паник атаката е факт и тук може да се уповем на небезизвестния съвет на Карнеги, който гласи "Ако животът ти поднесе лимон, направи си лимонада". 
 
Всъщност какво тогава е паник атаката и как може да използваме съвета на Карнеги ? Това е онзи трън в задника, който ни мотивира да поемем отговорността за себе си, да станем и да направим нещо по въпроса за да го извадим и никога... - Този път ще го кажа с по-голяма твърдост - ...НИКОГА вече да няма Паника.  А всички ние, които сме страдали от паник атаки, знаем колко сме мотивирани да се справим. Да сме щастливи ние, семействата ни, половинките и децата ни. И ако мислим, че не сме мотивирани да се справим заради самите нас, нека тогава го направим заради тях. Да, паник атаките може да спрат да съществуват ЗАВИНАГИ!

Отново ще повторя и най-вероятно никога няма да спра да го правя. Паник атаката е само симптом на начина, по който живеем и избора дали ще поемем отговорност за щастието си зависи изцяло от нас. А вие какво избирате?!

Нека сега да разгледаме и опровергаем едни от най-големите митове, които всеки един от нас е чел в интернет за паник атаките.


Мит 1. Паник атаката се лекува само и единствено с лекарства:

Това е един от любимите ми митове. 
През миналия век, се пръква една "чудесна" теория, за така наречения химичен дисбаланс. Теорията е чудесна за фармацевтичните компании, тъй като им помага да бълват нови и нови лекаства, което генерира милиарди долари приходи. 
Първите медикаменти, които са изпозвани за успокоение били Опиум и Морфин. 
Противно на твърденията на лекарите, тези медикаменти не лекуват нищо. По-лошото е, че водят до пристрастяване. 
В края на 19-ти век започват да експериментират с Х*р ин, а по-късно опитват с А*ф*та мин. През 50-те се появява новото "лекарство" Хлорпромазин, по-известно като Торазин. 
С негова помощ психиатрите успяват да изключат двигателните функции на пациентите си. Един вид химическа лоботомия. 
Следват все нови и нови "лекове". Кой от кой по-страшни. 
Най -страшното в случая е, че химичният дисбаланс никога не е доказан. Правени са стотици тестове, но до днес вече 60 години, няма тест който да доказва категотичната нужда от лекарства. 
Още по-страшното обаче е, че тези отрови биват предписвани всеки ден от психиатри, невролози, а напоследък и от общопрактикуващи лекари, които надали правят разлика между паник атака и обикновена фобия. 
Истината е, че 95% от хората с Паник атака, нямат нищо общо с клиничната депресия. 
Тогава защо им се изписват антидепресанти!? 
На мен лично ми прилича на случай в, който се разболявам от грип, а ми предписват лекарства за диабет.


Мит 2 Паник атаката изчезва след 50 годишна възраст:

Да, това твърдение обикаля мрежата от няколко години и е пълна измислица. До скоро имах клиент, една баба на 83 години. Професор в един от големите Софийски университети. 
За пръв път била получила панически пристъп на 23 годишна възраст и беше живяла цял живот с това бреме. 
Успя да се справи с помоща на терапия за има-няма 5 месеца. 
Историята колкото хубава е и толкова тъжна, защото бе пропиляла живота си в страх. 
Та не, паник атаката не изчезва от самосебе си след навършване на 50 годишна възраст.
Тя няма да изчезне и на 150 годишна възраст. Поне не докато не бъде решено това, което я причинява.


Мит 3  Полудяване, Инфаркт, Загуба на контрол:

Под мит 3 слагам най-разпространените страхове на хората. 
Страхът от полудяване, страхът от загуба на контрол и този от получаване на инфаркт. 
Тези страхове са общовалидни за почти 100% от хората с панически пристъпи. И винаги им казвам едно и също. 
"Вие бихте били прецеденти в историята". 
Много, наистина много бих искал да чуя за случай на някой, който да е полудял, загубил контрол или получил инфаркт по време на паническа атака. 
Ако успея да намеря такъв, бих станал най-известния терапевт на света. 
Толкова колеги преди мен са търсили и никой не е успял да намери такъв човек. 
Ако вие знаете за такъв, пишете ми, звънете ми ще ме направите толкова известен, че не звезда, а цяла планета ще кръстят на мен.


Мит 4 Паник атаките не се лекуват:

Да, според  международната статистическа класификация на болестите МКБ - 10, паник атаките наистина не се лекуват. 
Според мен също не се лекуват, но по простата причина, че те не са болести. Паник атаките са състояния, от които реален изход ИМА.


Мит 5 Паник атаката се лекува със спорт и дишане:

Въпреки, че както спорта, така дихателните упражнения и медитациите са изключително полезни за хората, които получават панически пристъпи, те няма как да помогнат на човек да се справи с тях.
Не и ако паник атаките датират от повече време, като няколко месеца или години. 
Паник атаките са симптом на проблем и точно този проблм трябва да решите. 
За целта е нужно, просто да намерите добър терапевт. Но не такъв,  който ще ви "избави" за 5 години, каквито за жалост има доста. Аз смятам, че няколко месеца са достатъчни.
Спорта, медитацията, дишането изчистват повърхностно стреса и това е добре, но по никакъв начин не могат да решат проблема изцяло. 

Мит 6 Паник атаките са знак за слабохарактерност и лабилност:

Няма нищо по-смешно от това твърдение! 
В годините при мен са идвали хора със сериозни професии, като пожарникари и полицаи, политици, музиканти, актьори. 
Хора, който всеки ден се изправят срещу стихии, в пъти по-страшни от паник атаките. 
Хора, които играят пред публика, които пътуват по турнета. 
Такива, които получават пристъпи на сцената, но продължават да играят.  
Има стотици известни личности, които в определен етап от живота си са имали паник атаки.
Доста трудно е на всичики тях да се борят ежедневно с това, но успяват.
Простата истина е, че не слабите, а силните хора получават паник атаки. 
Така, че следващият път когато изберете да се самосъжалявате и да се обвинявате, че сте слабохарактерни си спомнете тези редове.


Мит 7 Паник атаките са знак, че сте луди.

Още един мит, който обикаля както интернет, така и устите на "доброжелателите". 
За никой не е тайна, че обществото ни е малко консервативно и заклеймява различното и тези, които си признаят, че имат вид тревожно разстройство. 
Или ще чуваме дежурното "Стегни се бе, нищо ти няма" - Е как да се стегна бе, опитай си ти да се стегнеш докато мислиш, че умираш или ще чуем, че сме луди щом изпитваме страх без видима причина.
В тревожните състояния няма никаква лудост! 
За жалост обаче, при нас всичко се лекува с ракия. 
- Пий 2 ракии и ще се оправиш. - Пък то ако ставаше с 2 ракии... 
Ако обаче не изжулиш 2 ракии, които да те оправят веднага ти казват, че си луд. 
В интерес на истината, в други държави паническите присъпи се приемат нормално. 
Хората не се срамуват да говорят за това и не го смятат за форма на лудост. 
Смятам, че е луд не този който има проблем, луд е онзи, който има проблем и смята, че като удари 2 ракии  ще се оправи.

"Има само два начина да изживееш живота си.
Единият - сякаш чудеса не съществуват. 
Другият - сякаш всичко е чудо"
- Алберт Айнщайн


И така мили хора, това бяха 7 мита за паник атаките, които вилнеят из родната мрежа. 
Надявам се, да съм ви дал кураж и да съм ви поуспокоил мъничко. 
А сега, вече е време да поемете по собствения си път и да решите, дали искате да се оправите веднъж и завинаги. Бъдете здрави!

ИЗЛЕЗЕ И ВТОРАТА ЧАСТ НА СТАТИЯТА С ОЩЕ 7 МИТА ЗА ПАНИК АТАКИТЕ МОЖЕ ТА Я ВИДИТЕ ТУК

АКО ЖЕЛАЕТЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ ЗА СИМПТОМИТЕ НА ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО, МОЖЕ ДА ГО НАПРАВИТЕ ОТ ТУК







За консултация и терапия
Тони Добрев - 0988 71 36 68
Email: dobrevtonicvetanov@gmail.com 
www.tonidobrev.com

Коментари

  1. Много полезна статия

    ОтговорИзтриване
  2. Много полезна статия

    ОтговорИзтриване
  3. Много полезна информация

    ОтговорИзтриване
  4. Много полезна информация, благодаря. Най- накрая да открия отговор на въпросите си :)

    ОтговорИзтриване
  5. Много полезна информация. Най-накрая да открия отговор на някой от въпросите ми :)

    ОтговорИзтриване
  6. Петър Георгиев10 март 2019 г. в 0:29

    Здравейте г-н Добрев. Статията ми беше много полезна. И аз страдам от паник атаки. Може ли да си запиша час при вас?

    ОтговорИзтриване
  7. Здравейте Петър. Разбира се, може да си запишете час през формата за контакт от падащото меню в дясно на сайта или по телефона. 0988 71 36 68.

    Поздрави Т. Добрев

    ОтговорИзтриване
  8. Здравейте, имам паник атаки от няколко години. Видях в темата, че пишете отностно това, че след като човек има паник атаки не е луд. Тогава защо, след като отида на лекар ми изписват лекарства.

    ОтговорИзтриване
  9. Здравейте Таня. Първото, което трябва да знаете е, че когато отидете на психиатър или невролог, почти задължително е да ви изпишат антидепресант в съчетание с транквилант (успокоително). Важно е да знаете, че тези лекарства не "лекуват" лудост, всъщност по важното, което трябва да знаете е, че тези лекарства НЕ лекуват нищо! И вие разбира се не сте луда! Защо ви изписват лекарства? Най-бързия отговор, който мога да ви дам е -за пари. А дали лекарствата лекуват, и какво точно правят, може да видите в статията ми посветена на тях. Оставям ви линк: www.tonidobrev.com/2019/03/blog-post_26.html

    Поздрави Т.Добрев

    ОтговорИзтриване
  10. Тази статия даде отговор на много въпроси който не разбирах. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  11. Здравейте др Добрев,получавам паник атаки от 1г ходя редовно на психолог пия антидепресанти но ефект няма ,онова чувство че ще умра ми разклати целия живот.Знам че обикновенно до около 1час е паническата атака но при мен е с часове,незнам как да преодолея че това състояние не е реално ,дайте съвет ,благодаря предварително

    ОтговорИзтриване
  12. Здравейте, ако ходите на психолог цяла година и не се чувствате добре смятам, че трябва да смените колегата. Ако, той ви съветва да пиете лекарства, СМЕНЕТЕ ГО ВЕДНАГА! Това е най-добрия съвет, който мога да ви дам. Също, ви препоръчвам да прочетете дази статия https://www.tonidobrev.com/2019/03/blog-post_8.html

    Поздрави Т.Добрев

    ОтговорИзтриване

  13. В менопауза съм.Сутрин между 4 и 5 ч. се събуждам с нещо подобно като паник атака.Ще премине ли заедно с този етап от живота ми.Може ли да се дължи на хормоналния дисбаланс?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, трудно е от толкова малко информация да ви кажа на какво се дължи това събуждане. Обикновенно хората които са тревожни и имат паник атаки страдат и от проблеми със съня, поради свръх- производство на адреналин и кортизол. Този етап преминава, когато човек се по успокои. Така че да, ще премине. Бихме могли да кажем, че проблемите със съня са по-скоро симптом на паник атаките, които споменахте, че имате. Обърнете внимание на тях.

      Поздрави Т. Добрев

      Изтриване
  14. Благодаря за статията. Диагностициран съм с тревожност, но получавам и паник атаки. не мога да разбера кое какво е и защпо се чувствам постоянно зле след като не получавам всеки ден ПА

    ОтговорИзтриване
  15. Здравейте, в общи линии паник атаките са моменти на силен страх, придружени с опасения за предстояща гибел. Пикът на паник атаката настъпва за около 10-20 минути, а след това затихва. Тревожността от друга страна, може да продължи с часове, а в някои случаи и с дни, дори седмици. Ако желаете още информация, може да намерите отговор на този въпрос, както и на други във втората част на статията посветена на паник атаките, линк на която ви оставям тук. Бъдете здрави! https://www.tonidobrev.com/2019/03/2.html

    Поздрави
    Т.Добрев

    ОтговорИзтриване
  16. Г-н Добрев казвам се Кристина Дочева и съм на 30 години. Имам проблем, поставена диагноза обсесивно компулсивно разстройство. Ходих на няколко места и никой не успя да ми помогне. Четох много за вас и успях да се свържа с някои от бившите ви клиенти които са страдали от окр. Те ми казаха че сте успели да им помогнете . Моля ви да ме приемете поне за една консултация, знам че сте зает. Моята история е следната .

    Преди 7 години както си стоях на терасата и си помислих че може да се хвърля от там. Побиха ме тръпки и изпаднах в ужас след това не излизах на терасата много време , по късно започнаха и други натрапливости да не нараня себе си с нож или родителите си, приятелят си. В следствие на което ме заведоха в психиатрия където ме лекуваха с лекарства в продължение на 2 месеца и нищо. Кошмара продължава. към момента не ходя на работа защото постоянно мисля че ще направя нещо лошо на някой. Майка ми и баща ми ме мислят за луда, приятелят ми ме мисли за луда. не знам как ще продължа да живея по този начин . моля ви помогмете ми. Най-големия проблем е, че не живея в България. Мога да си дойда за една среща с вас, но не знам дали след това може да измислим нещо онлайн или и аз не знам . Благодаря ви , очаквам отговор

    ОтговорИзтриване
  17. Здравейте Кристина, прочетох историята ви и ме трогна. Разбира се ще ви приема. Звъннете ми или от кратката форма на сайта, горе в дясно ми пишете имейл с номерът си и аз ще ви се обадя. Напоследък много хора, като вас ми пишаст с молба за помощ и те както вас, имат някаква форма на обсесивно компулсивно поведение. Приемем доста лично това разстройство, тъй като знам много добре какво може да причини на човек и как може да "инвалидизира" животът му. Това което искам да ви кажа е, че вие не сте луда, въпреки че лудостта е по-приятна от окр-то. Знам колко могат да са интензивни тези натрапливи мисли и колко са плашещи, но те са просто мисли . Години наред съм проучвал обсесивно компулсивното разстройство за доказателство, което да доказва, че някой е извършил всички онези натрапливи гадории които си мисли. Оказа се, че такъв човек просто няма. То всъщност няма и как да има, по простата прочина, че натрапливите мисли са в пълен разрез с нашите убеждения и ценности. По начало хората правим само това, което ни харесва, а не онова, което ни плаши и отвръщава. Така че съм категоричен, вие няма да нараните никого. Всъщност всеки един от нас има натрапливи мисли, но повечето хора не им обръщат внимание. Един малък процент от хората започват да се фокусират в тях и така изграждат тази свързаност. Вярвам, че заедно с вас ще успеем да създадем спокойствието и щастието от което се нуждаете.

    Поздрави
    Т.Добрев

    ОтговорИзтриване
  18. Кристина Дочева30 март 2019 г. в 1:56

    Много ви благодаря, както за бързия отговор така и за това, че ще ме приемете. Мога ли да ви се обадя в Понеделник сутрин за да се уточним? И само да попитам отново за онлайн консултацията, не казхте дали можем да раборим така?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разбира се Кристина звъннете ми в Понеделник и ще запишем час :). Да със сигурност можем да работим доста ефективно и онлайн, ако желаеш прочети и темата ми за онлайн терапията.

      Поздрави
      Т.Добрев

      Изтриване
  19. И аз страдам от паник атаки и силна тревожност. Плюс агорафибия. Всичко се отключи заради немърливост на лекаро и прибързаното им изписване на антидепресанти и бензодиазепини. Сега се страхувам да оставм сама вкъщи с децата. По време на приема на тези лекарства(не ги пия от година и половина) се отключи агорафобията, ежедневни паник атаки и най гадното... натрапчиви мисли че ще полудея и без да съм разбрала ще падна от прозореца или ще скоча. Обзема ме адска тревижност от тези мисли. Засилват се много около периодите на цикъл. Имам и менструална мигрена. Отключи се по време на приема на лекарствата. А всичко тръгна от болки във врата и припадъци. Не провериха, а се оказа дискова херния. Нямах паник атаки.Това е ужасно. Защото е нещо, което аз не искам. На мен ми се живееи то много. Смених четирима терапевти. Никой от тях не се интересуваше от паник атаките ми и фобиите. Чудя се какво да правя... искам нормален живот. Да мога да извеждам децата си. Да излизам. Да се наспивам. От лекарствата се страхувам ужасно след това, което ми причиниха.

    ОтговорИзтриване
  20. Здравей Ели, всъщност тук не говорим за лекарска немърливост, а за обичайната пътека на антидепресантите. При който и психиатър да беше попаднала все едно, щеше да е във всички случаи. Все щеше да имаш рецепта за лекарства. Натрапливите мисли доста често спохождат хората със звишена тревжност. Колкото и да са неприятни и плашещи, си остават и винаги ще бъдат безопастни. Казваш, че си ходила при 4 терапевта. Браво! Ще ти издам една тайна, само 20 процента от страдащите търсят терапевт . На другите, явно проблема не им тежи чак толкова и си пият лекарствата, а ти вече си видяла че с хапчета не става. Разбира се и хората, които пият хапчета се чувстват зле, но им е по-лесно да си ги пият. Пускам ти една моя тема , която ще ти помогне да се ориентираш в намирането на правилния терапевт. https://www.tonidobrev.com/2019/03/blog-post_8.html

    Поздрави
    Т.Добрев

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз бих искала да се свържа с Вас ако може. Лошото е че нямам кой знае какви финансови възмижнисти за редовна психотерапия. Просто не издържам вече тази тревожност и всичките й симптоми. Искам да живея нормално и без страх. Не като в момента имайки чувството, че умирам, че нямам въздух и ще припадна всеки момент. Кошмар, който се повтаря всеки ден многократно. Две години в този ад ми стигат. Искам да се измъкна.

      Изтриване
    2. Ели, звъннете ми и ще ви дам насоки. Тежко е да живееш по този начин, знам го много добре. 0988713668.

      Поздрави
      Т. Добрев

      Изтриване
    3. Не знам защо отговора ми не се публикува...
      Аз искам да се консултирам с вас. Не издържам вече тази тревожност, страх, безсъние и паника. Искам нормален живот. Нямам един спокоен ден :(

      Изтриване
    4. Здравей Ели, всичко е публикувано можеш да погледнеш на горе и ще се увериш. Звънни ми и ще поговорим. :)

      Поздрави
      Т. Добрев

      Изтриване
    5. Не знам защо отговора ми не се публикува...
      Аз искам да се консултирам с вас. Не издържам вече тази тревожност, страх, безсъние и паника. Искам нормален живот. Нямам един спокоен ден :(

      Изтриване
    6. Чак сега виждам, че сте ми отговорили :) Извинете ме :) Ще Ви звънна.

      Изтриване
  21. здеaвейте и aз имaм пaник aтки от четри години. Пия лекaрcтвa бяхa cпрели но пaк cе появихa.

    ОтговорИзтриване
  22. Здравейте, когато не сте се справили с паник атаките изцяло, а сте маскирали симптомите им с медикаменти , често се случва да се завърнат, понякога с още по-голяма сила. Можете да се свържете с мен по телефон на номер 0988 713 668

    Поздрави
    Т.Добрев

    ОтговорИзтриване
  23. Много ви моля помогнете ми.Имам паник атаки който траят много време. Имам високо кръвно излизам извън ритъм и от ходене по много кардиолози стигнах до тук. ЗАЩОТО ВСЕ МИ ВТЪЛПЯВАТ ДА ВНИМАВАМ ЧЕ ЩЕ ПОЛУЧА ИНФАРКТ..И това сега ми е все в главата..Само за това мисля...Моля дайте ми съвет.помогнете ми...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Кети! Както на много места съм писал, отново ще кажа, че от панически пристъп НЯМА как да получите инфаркт. Това не е възможно! :) Така че, бъдете спокойна. Ускореният пулс и повишаването на кръвното налягане са нормални и защитни реакции на тялото, заради самата паник атака. Единствения съвет, който мога да ви дам е да започнете терапия и ще се справите бързо с тези състояния.

      Поздрави
      Т.Добрев

      Изтриване
    2. Здравейте!аз съм дама на 50г!от 5м получавам паник атаки след като ме хвана менопаузата!Мойте атаки са вследствие на това че неможех приема че остарявам!Понеже егото ми е по силно !докато не осъзнах че проблема е в мен!Ходя на психолог и кинезитерапевт който ми прилага боен терапия !мисля че ще се справя !като чета статийте на хората все едно сме пред световна война!не се умира толкова лесно!освен ако е нещастен случай или болест!но болестите идват от негативизма на хората!поправете ме ако греша!След като си промених мисленето паник атаките станаха рядко но предвид менопаузата вече го приех нормално!само незнам дали да продължа така или да направя консултация с вас!

      Изтриване
    3. Здравейте, не грешите. Всъщност почти всички болести си ги създаваме сами, т.е. психосоматика. Много хора се плашат от остаряването като част от живота и този страх, разбира се би могъл да бъде "заличен". Да вземем например фобиите. Знаете ли как се създава фобия? За секунда, БУМ! Вече имате фобия. В миналото е било много трудно да се работи с фобиите, за психиатри и психолози това е било изклюителна мъка. 60-те години това се променя след един експеримент на Ричард Бандлър и колеги, който стигат до простата истина, че щом мозъка успява за много кратко време да заучи и създаде една фобия, също толкова бързо може да се научи и как да премахне определена фобия. Доказано е, че човек има само вродени 2 страха и познайте, те нямат нищо общо със страха от старостта. Всъщност не смятам, че има страх, който да не може да се превъзмогне или по друг начин казано, "Няма нерешими страхове, а има нерешими хора". Под нерешими хора визирам тези, който не искат да се справят с проблемите си, поради една или друга причина. Относно консултацията ви с мен. Разбира се бихме могли да се срещнем, но преди това се запитайте, дали ви помагат специалистите при които сте сега? Ако те ви помагат това е чудесно и би следвало да продължите работата си с тях.

      Поздрави
      Т.Добрев

      Изтриване
  24. Здравейте...аз съм със съшия проблем.На 42 години съм.Първата паник атака получих на 25.Продължи година-две.После измезнаха почти....получавах ги рядко....От 4години живея в Англия със семейството си....имам идеално семейство....привидно всичко ми е наред.Но от извесно време ги получавам пак и имам постоянно безпокойство....Наблюдавам дъщеря си постоянно ...все ме е страх да не се разболее ...и така.На лекар не съм ходила.Лекарства не пия.Но живея в ад.Лошото е че не мога да се прибера в БГ.Има ли шанс за онлайн лечение?Благодаря предварително.

    ОтговорИзтриване
  25. Здравейте мъжа ми получава паник атаки от шест месеца говоря непрекъснато че не е болен но страха надделява, остана без работа което го срина още повече. Казва че няма желание за нищо. Живеем на квартира ,имаме детенце на осем месеца но положението се влошава. Опитахме с билки не помогнаха отказва да направим консултация с психолог не иска да го тъпчат с лекарства, моля ви помогнете. Виждала съм го в момент на криза, непрекъснато плаче и казва че е болен,че нещо има в главата му. Как да му помогна моля ви помогнете. Моля ви!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Ани! Обяснете на съпруга си, че психологът не изписва лекарства. В лекарствата вярват само психиатрите :). В главата му реално няма нищо, казвам го за ваше успокоение. Често хора преживяващи подобни състояния се оплакват, от стягания, напрежение и други подобни дискомфорти, които свързват с тежки болести, като тумор например. Това разбира се не е вярно, но пък страдащия не го знае. За него сега е важно да започне работа, все пак вашето семейство трябва да се издържа по някакъв начин. Случаи подобни на неговия са изключително чести в практиката . Съветът ми е да потърсите помощ от терапевт. Звъннете ми утре към обяд, за да ми разкажете какво точно се случва и ще ви насоча.

      Поздрави
      Т.Добрев

      Изтриване
  26. Здравейте благодаря ви за отзивчивостта но не успях да се свържа с вас днес поради семейни причини баба почина и трябваше да и кажем последно сбогом. По късно днес говорихме отново със съпругът ми ,за пореден път се опитах да му обясня че не е болен ,че всичко с неговото здраве е наред,молих го да потърсим помощ но той отказва. Не иска да говори с никого освен с мен и все ми повтаря че вярва само на мен и само аз мога да му помогна. Да но как да му помогна? Вече и аз нямам сили опитвам се да се държа заради малкия но май се предавам.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разбирам ви напълно. Предлагам ви да направите следното. Щом смята, че е болен съгласете се с него. Той играе игра, в която се опитва да ви убеди, че е болен. Понеже вие отказвате да приемете твърдението му, той се опитва все по упорито да ви убеди,че е болен. Ако вие се съгласите с него и започнете да се държите така все едно е болен, единствения му вариант ще е да потърси помощ. Ще отидете до болницата, ще му пуснат изследвания и ще види, че му няма нищо. Ще го пратят на психиатър, това ще го уплаши още и тогава му предложете терапевт. Това е един от вариантите , другото което би могло да се случи е, че след като се съгласите с него, че е болен, той ще спре да играе тая игра и ще започне да твърди, че е здрав, от страх да не се окаже наистина болен. Знам че звучи парадоксално ,но повярвайте ще сработи. Важно е да знаете,че и в двата случая може да има известно вкризяване. Но вие продължавайте да държите на своето.

      Изтриване
  27. Здравейте направих всичко което ме посъветвахте но без резултат. Мисълта че нещо се случва с него е по силна от моите усилия и опити. С всеки изминал ден нещата се влошават. Дори вече казва че неможе да говори правилно. Но си държи на неговото че само аз мога да му помогна и само на мен вярва и разчита. Каза че е болен съгласих се. Отидохме до личната пусна изследвания всичко е наред и в норми. Сутрин след закуска започва да се държи в гърдите и казва че му е лошо но незнае какво точно. Няма желание за нищо. Не му се говори с никого преди да започне всичко това обичаше да ходи за риба а сега няма желание. Страх го е да започне работа да не би да му стане пак лошо тъй като преди да го освободят от работа му беше ставало лошо няколко пъти и затова работодателят го освободи. Непрекъснато казва че се чувства безполезен,неможе да ми помогне с нищо иска но нещо отвътре го спира и не може.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, ако прочетете последния ми коментар ще забележите, че съм ви казал, че ще отиде на лекар и ще му кажат ,че е здрав. Тоест това което сте направила очевидно е дало резултат. Аз лично ще се занимавам с мъжа ви, но сега вече е нужно да го убедите в това. За жалост на вас се пада тежката задача да поемете отговорност, която не е ваша. Ако бях на ваше място бих го набил без да ми мигне окото. Проблема обаче е, че го е страх и затова не иска да работи. Всичко това е поправимо разбира се, но той трябва да направи усилие. Ако той не направи усилие и папата не може да му помогне. Това което искам от вас е следното. Поставе му условие или ще говори с мен по телефона или ще спрете да го слушате ще отидете при майка си ако трябва.

      Изтриване
    2. Ние всички сме при моите родители в момента. Немога да го заплаша с това нито пък с неговите родители защото той не контактува с тях. Майка му е починала отдавна а баща му е болен. И как да го накарам да говори с вас по телефона като аз се крия и пиша с вас в очакване на някакво чудо,пък и той не ми позволява да говоря за него пред когото и да било. Той коренно се промени. Не е същият човек когото познавах преди сякаш дявола се е вселил в него.

      Изтриване
    3. Незнам дали споменах но той не спира да плаче. Непрекъснато ми казва колко много ни обича но неможе да ни помогне с нищо.

      Изтриване
    4. Вижте Ани, аз ви казвам какво трябва да се направи, но не мога да го направя вместо вас, при най-добро желание. На съпругата ви му трябва терапия.

      Изтриване
    5. Помолете го е името на вас и детето да потърси помощ. Искам да разберете правилно, той не ходи на работа именно защото там се е почувствал зле. Много хора са в същото положение . Аз нон-стоп работя с такива случаи. Огромната част от хората, които се оправят са тези, които искат да се справят. Има и такива, които не идкат да се справят. Те просто не искат да работят и се крият зад проблема си. При мъжът ви, не е така. За да изпитва вина че не може да ви помогне с нищо, значи е съвестен. Просто е уплашен. Вие сте му жена и го познавате добре, седнете поговорете с него. Обяснете му, че ви е трудно, че трябва да потърси помощ. То е за негово добро. Не искам да ви плаша,но най-вероятно сте прочела , че понякога хората се борят с това дъссъстоя десетки години. Да това е напйлна вярно , но се отнася до хората ,които не търсят помощ.

      Изтриване
    6. Пиша през телефона и съм допуснал доста грешки. Надявам се да сте разбрала това ,което искам да ви кажа.

      Изтриване
    7. Здравейте при поредната паник атака отидохме отново до личната тя ни изпрати на психотерапевт отидохме разказахме проблема си бяхме изслушани и съответно получихме и първите си антидепресанти.Закупихме предписаният ни ципралекс и започнахме лечение. И ето паниката се завърна с пълна пара започнаха сълзи самосъжаление при последният разговор даже съпругът ми съобщи че трябва да освободим квартирата в кпято живеем защото неможем да я плащаме пък и не се знае колко време ще продължи лечението му. Твърдо бях против тези лекараства но той настоя да ги купим защото с приказки неможе да се оправи и сега накъде? Нито лекарства помагат нито приказки както казва той. Какво да направя дайте ми съвет.

      Изтриване
    8. Здравейте Ани! Личната лекарка ви е изпратила при психиатър, не при психотерапевт. Разликата е огромна. Не мога да ви дам друг съвет, освен дадения по-горе, а именно - съпругът ви трябва да започне терапия при психотерапевт! С лекарства няма как да стане.

      Поздрави
      Т.Добрев

      Изтриване
  28. Здравейте отдавна не съм писала за което се извинявам но с малко дете трудно се намира време. Вече пет месеца съпругът ми пие антидепресанти резултат може би...... казвам може би, защото видимо изглежда много добре, върна си апетита и не е получавал никакви паник атаки през този период. От време на време казва че му прилошава но няма кризи. Единственото което все още го мъчи е страхът от започване на работа. Той смята че започне ли работа отново ще се появят симптомите и никой няма да го търпи. И все още казва че е болен но не знае от какво. Говоря непрекъснато че той няма болест но без резултат. Моля за съвет как да процедирам в случая. Виждам че му няма нищо,но виждам как семейството което имах се разпада.

    ОтговорИзтриване
  29. Здравейте Ани! В последния коментар който съм ви писал на 2-ри Септември 2019-та година съм обяснил, че съпругът ви няма как да се справи с лекарства. Нужна е терапия! Това е и най-добрия съвет, който мога да ви дам. Очевидно щом са минали 4 месеца без особен резултат, трябва да вземете по-сериозни мерки. Ако бяхте направили това в началото, както ви препоръчах, това щеше да е вече в миналото.

    Поздрави
    Т.Добрев

    ОтговорИзтриване
  30. Здравейте, и аз също страдам от паник атаки. Постоянно мисля,че съм болна от някаква страшна болест и това ще е краят. В главата ми е само това и не мога да заспивам нощем. Постоянно бодувам и всички ме мислят за луда. Тъй като живея във Варна, моля за онлайн консултация с Вас.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разбира се :) звъннете ми на 0988713668 , когато пожелаете.

      Изтриване
  31. Здравейте, благодаря за статията!
    Успокоих се, не полудявам! Днес ми се случи за пръв път, беше страшно!

    ОтговорИзтриване
  32. Здравейте, приятеля ми има сериозен проблем с паник атаките. Вече доста години пие антидепресанти и нещата стават още по зле. Имам нужда от съвет и помощ.

    ОтговорИзтриване
  33. Здравейте! Информацията, която ми давате е твърде оскъдна за да ви дам съвет. Ако желаете свържете се с мен за да ми разкажете повече и ще ви насоча. - 0988713668

    Поздрави
    Т.Добрев

    ОтговорИзтриване
  34. .
    Здравейте, съпругът ми получава панически разстройства и се опитва да се затваря, все иска и все бърза да се прибере в къщи. Това нормално ли е? Аз смятам, че така не бива, не го разбирам и ни зная как да се държа с него, как да реагирам? Страхува се да шофира, понеже докато шофира изпада в състояние на страх, загуба на концентрация, така казва, а е шофьор с дългогодишен опит.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Мариана. Както казахте съпруга ви има паническо разстройство. Редно е да потърси помощ, за да може да се справи със страховете си.

      Поздрави
      Т.Добрев

      Изтриване
    2. Здравейте, г-н Добрев.
      Много благодаря за всичко, което сте споделили във връзка с паник атаките.
      Аз страдам от същите. Притеснява ме това, че в момент на паник атака, освен пулса се повишава и кръвното ми налягане. Имам ли повод за притеснение, това нормален отговор на организма ли е...
      Бих Ви била безкрайно благодарна. И, разбира се, бих се радвала да Ви посетя. Бъдете здрав!

      Изтриване
    3. Здравейте! Няма никаква причина за притеснение. Права сте в твърдението си, че това е нормална реакция на организма по време на стрес.

      Поздрави
      Т.Добрев

      Изтриване

  35. Здравей! Аз също страдам от паник атаки. Това се случи от лекарска немърливост. Искам да си запиша час при вас

    ОтговорИзтриване
  36. Здравейте!
    Когато решите ми се обадете и ще запишем час.
    Поздрави
    Т.Добрев
    0988 713 668

    ОтговорИзтриване
  37. Много Ви благодаря много ми беше полезна статията!!!

    ОтговорИзтриване
  38. Много се претиснявам от 10 дни имам страхове тежест в гърдите хипервентилация, а съм асматик и това ме притеснява още повече бих желал да се чуем!.

    ОтговорИзтриване
  39. Страх ме е и да шофира м вече страх ме е да излезе навън. Не знам какво се случва два пъти викам бърза помощ за да ми кажат, че съм по здрав от спортист, но докторе не знам какво да правя всичко е реално в главата ми и го усещам.

    ОтговорИзтриване
  40. Здравейте!Аз съм с генерализирано тревожно разстройство!Всичко започна преди 7 години когато бях на 26!Изпитвам абсолютно всички възможни симптоми,но най ме мъчи това,че ме е страх да изляза навън с детето си!Искам да се консултирам с вас,защото това вече не се издържа!Това не е живот,а мъчение!

    ОтговорИзтриване
  41. Здравей Василена! Зад всяко човешко състояния се крие определена причина и съществува начин, по който да можем да се справим с всичко, което ни мъчи.
    Можеш да ми звъннеш на 0988713668
    Поздрави Т.Добрев

    ОтговорИзтриване
  42. Здравейте Господин Тодоров мога ли да си споделя проблема

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разбира се, споделете!

      Поздрави
      Т.Добрев

      Изтриване

Публикуване на коментар